ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Επιμένει στη δημιουργία δημοτικού κοινωνικού συσσιτίου η ΑΥΡΑ

Σε απάντηση της απάντησης του Δήμου Ναυπλιέων σχετικά με την πρόταση της ΑΥΡΑ για την δημιουργία δημοτικού κοινωνικού συσσιτίου, η ΑΥΡΑ αποκρούει τις κατηγορίες για αρνητισμό και οπορτουνισμό και επιμένει στις αρχικές απόψεις της ότι οι κοινωνικές δομές θα πρέπει να εκπορεύονται και να λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του δήμου.

Όπως αναφέρεται στην απαντητική ανακοίνωση:
Για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος Ναυπλιέων δίνει  «απαντήσεις», χωρίς επί της ουσίας να απαντά σε τίποτε.

Για ακόμη μία φορά προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα στις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που δημιούργησε η προχειρότητα της υποτιθέμενης κοινωνικής πολιτικής του.

Ομιλεί για σεβασμό της αυτονομίας ιδιωτικών πρωτοβουλιών, και στήριξη υπαρχουσών δομών, την ίδια στιγμή που οι παραπάνω δομές τον καταγγέλλουν σε προσωπικό επίπεδο δημοσίως και αυτός αντί να δίνει πειστικές εξηγήσεις και λύσεις σιωπά.

Ομιλεί για στήριξη δομών και πρωτοβουλιών που ήδη λειτουργούν, την στιγμή που οι ίδιες οι δομές καταφέρονται εναντίον του και τον κατηγορούν για πολιτικό καιροσκοπισμό, απογοητευμένες  από την αθέτηση υποσχέσεων που φαίνεται ότι είχαν δοθεί προεκλογικά και ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθούν.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε πράξεις και έργα που μιλούν. Το μόνο που έχει επιτύχει με την κοινωνική πολιτική του, είναι να έχει συγκεντρώσει επάνω του το ανάθεμα και τα πυρά αυτών στους οποίους έταξε και τάζει εδώ και χρόνια «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», καλλιεργώντας ανεδαφικές προσδοκίες.

Μας μέμφεται για οπορτουνισμό, όταν από την πρώτη στιγμή η ΑΥ.Ρ.Α. στάθηκε με σκεπτικισμό και κριτική άποψη απέναντι σε πομπώδεις, ανεφάρμοστες  και όπως εξελίσσονται τα πράγματα συγκρουόμενες  με την νομιμότητα και τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου «λύσεις», για την «υλοποίηση» των οποίων κατασπαταλήθηκαν σε μελέτες που κατέρρευσαν χιλιάδες Ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα Ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας, έχουν  χτυπήσει απειλητικά την πόρτα του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων με την «κοινωνική πολιτική» του, πληρώνει σήμερα το τίμημα της ανευθυνότητος, της παροχολογίας και των εύκολων υποσχέσεων και «λύσεων».

Όμως το αίσθημα ανασφάλειας, που τροφοδοτεί, η σε προσωπικό επίπεδο αντιπαράθεσή του  με τις ήδη λειτουργούσες κοινωνικές δομές της Εκκλησίας εντείνεται, χωρίς να διαφαίνεται πειστική, σαφής και υπεύθυνη απάντηση στο πρόβλημα από πλευράς Δήμου.

Η  σιωπή και οι τακτικισμοί της Δημοτικής αρχής επάνω στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των κοινωνικών δομών  χειροτερεύουν την κατάσταση και οι δυσάρεστες εξελίξεις, για ακόμη μία φορά, δυστυχώς, μας επιβεβαιώνουν.

Η ΑΥ.Ρ.Α. έχει ήδη πάρει με υπευθυνότητα και πολιτικό κόστος θέση για το τί μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική και υπεύθυνη απάντηση στο πρόβλημα της σίτισης των δημοτών, στα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης, αποφεύγοντας κάθε εμπλοκή της σε παζάρια, προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή κίνητρα.

Η Δημοτική αρχή και όλοι μας ανεξαιρέτως οφείλουμε να συμπαραστεκόμαστε σε κάθε  φιλανθρωπική δομή, με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά, προωθώντας τα δίκαια αιτήματά αυτής, εφόσον όμως τα αιτήματα αυτά κινούνται στα πλαίσια του  νόμου, του  εφικτού και της κοινής λογικής και εφόσον με την αποδοχή αυτών διασφαλίζονται απόλυτα και προστατεύονται αγαθά όπως τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Δήμου, το δημόσιο χρήμα και η δημόσια περιουσία, τα οποία για την παράταξή μας είναι κυριολεκτικά αδιαπραγμάτευτα.

Όσο αυτονόητο όμως είναι ότι ουδείς από εμάς δύναται να απαιτεί ή να επιβάλει στις ήδη υφιστάμενες και λειτουργούσες με βάση τον εθελοντισμό κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην πόλη μας, να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να επιλέξουν όπως οι ίδιες διακηρύττουν να περιοριστούν στο πνευματικό τους έργο, άλλο τόσο είναι αυτονόητο ότι οι δομές αυτές δεν επιτρέπεται να προσπαθούν να επιβάλλουν την ικανοποίηση αιτημάτων, που τυχόν εξέρχονται του παραπάνω πλαισίου.  

Η ΑΥ.Ρ.Α. συνεχίζει ξεκάθαρα να διεκδικεί, ως μοναδική ορθολογική λύση, έστω κι εάν η εδώ χρόνια διατυπωθείσα δημοσίως θέση της στενοχωρεί κάποιους, την άμεση διοργάνωση κατάλληλων κοινωνικών δομών, των οποίων ο Δήμος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας τους, ως άλλωστε έχει υποχρέωση έναντι των πασχόντων δημοτών, προς τους οποίους, και μόνο, λογοδοτεί.

Η ΑΥ.Ρ.Α. ασκώντας πάντα δημιουργική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, και ιδίως σε ζητήματα όπου δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά παιχνίδια, έχει σαφή διατυπωμένη και ρεαλιστική πρόταση  και δηλώνει ότι θα σταθεί αλληλέγγυα και θα στηρίξει, οποιαδήποτε προσπάθεια εκδηλωθεί από την δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της διατυπωθείσας δημοσίως πρότασής της, με στόχο την άμεση διοργάνωση και λειτουργία δημοτικού κοινωνικού συσσιτίου.