ΠολιτισμόςΑρχείο

Τα νέα του Φεστιβάλ Ναυπλίου VIII

Παρασκευή 26/6/2015
 
Τώρα τι να πω εγώ για την χτεσινή συναυλία; Έχω την εντύπωση ότι η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι ο ορισμός της καλής ορχήστρας και έχω ακούσει πολλές στη ζωή μου. Εξαιρετικό σύνολο! Λόγω του ότι δεν έχω τηλεόραση και σπάνια ακούω ραδιόφωνο, αγνοούσα ακόμη και την ύπαρξή τους. Τους γνώρισα όμως χτες και τους χάρηκα! Πειθαρχημένη ορχήστρα, τέλειοι γνώστες των μυστικών των μουσικών τους οργάνων, όπως πρέπει να είναι, απέδωσαν τις συνθέσεις που δεν είχαν προγραμματιστεί, (τα περισσότερα δεν ήταν στο πρόγραμμα και ευτυχώς ο κ. Κωστάλας, που ήταν εκεί, μας πληροφόρησε τι θα ακούγαμε κάθε φορά, δίνοντας μας και μερικές ουσιαστικές λεπτομέρειες για την κάθε σύνθεση,) με τον καλύτερο τρόπο, κάτω από την δυναμική διεύθυνση του μαέστρου τους, Αναστάσιου Συμεωνίδη.
 
Στο πρώτο μέρος ακούσαμε μια σύνθεση από τον «Γάμο του Φίγκαρο» του θεϊκού Wolfgang Amadeus Mozart και ακολούθησε η Συμφωνία Νο 40 του ίδιου συνθέτη, εκτελεσμένα αμφότερα με τέλειο τρόπο!
 
Μετά είχαμε εισαγωγή στην «Κλέφτρα Κίσσα» του Gioachino Rossini, άρια απ’ το Nabucco του Giuseppe Verdi,  το «Va pensiero sull’ali dorate» ή το «Πέτα χρυσόφτερη σκέψη» αν το προτιμάτε στα ελληνικά. Είναι το «Τραγούδι των Εβραίων σκλάβων», απ’ την αρχή της ΙΙΙ πράξης της όπερας. Η Χορωδία της ΕΡΤ το απέδωσε περίφημα!
 
Μετά πάλι Verdi. «Il Trovatore: Anvil». Πάλι άριστη η απόδοση! Τόσο καλή, που μ’ έκανε να αγνοώ… Καλά, στις παρατηρήσεις αυτά.
 
Ακολούθησε η «Cavalleria Rusticana» του Pietro Mascani, ο οποίος έγινε διάσημος απ’ αυτήν την μονόπρακτη όπερα και αμέσως μετά μια «Pavana».
 
Στο τέλος ακούσαμε τους “Πολοβτσιανούς Χορούς” του Αλεξάντρ Μποροντίν
 
Γενικά, η χτεσινοβραδινή συναυλία ήταν, ας μου επιτραπεί, αν και δεν έχω ακούσεις τις δυο τελευταίες παραστάσεις ακόμη, το αποκορύφωμα του 24ου Φεστιβάλ Ναυπλίου, που πρέπει να είναι από τα καλύτερα απ’ τα 24! Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια αναβάθμιση, αλλά θα τα βρουν οι ειδικοί αυτά.
 
Τις θερμές μας ευχαριστίες στη Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ! Τέτοια σύνολα πρέπει να γίνονται γνωστά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος!
 
Παρατηρήσεις
 
Καταλαβαίνω ότι η Πλ. Συντάγματος είναι για τον κόσμο, Ναυπλιείς και επισκέπτες. Όταν δίδεται μια συναυλία εκεί όμως, καλόν θα ήταν να επικρατεί κάποια σχετική ησυχία. Θα μου πείτε τώρα ότι παιδιά είναι. Ναι, σύμφωνοι, είναι. Αλλά δεν είναι ορφανά. Έχουν και γονείς και πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιος ηλίθιος έδωσε σφυρίχτρα στο βλαστάρι του και το έφερε στην Πλ. Συντάγματος, να παριστάνει τον… διαιτητή και να ενοχλεί.
 
Πρόταση:
 
Δεν θα μπορούσε να είναι 2-3 υπάλληλοι του Δήμου εκεί, ώστε να συστήνουν ευγενικά στα παιδάκια και τους γονείς τους να είναι πιο ήσυχα; Δεν πιστεύω να είναι δύσκολο.
 
ο θείος Τάκης  Παναγιώτης Περράκης