ΕυρώπηΑρχείο

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων

Σύμφωνα με την Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη δύνανται να λαμβάνουν μέτρα σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων που δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να ληφθούν επίσης μέτρα για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Οι εν λόγω εξαιρέσεις από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, ενώ πρέπει ταυτόχρονα να είναι κατάλληλες και αναλογικές με βάση τον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να ισχύουν για την βραχύτερη δυνατή χρονική περίοδο.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή πραγματοποίησε άμεση προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων με τα οποία εισήχθησαν οι έλεγχοι και διαπιστώνει κατ’ αρχήν ότι είναι δικαιολογημένοι. περισσότερα νέα εδώ

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας τάξης που φαίνεται ότι δικαιολογεί την επιβολή προσωρινών περιορισμών στις ροές κεφαλαίων. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί την κύρια και άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αν και η επιβολή περιοριστικών μέτρων κρίνεται αναγκαία και αναλογική επί του παρόντος, η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων πρέπει ωστόσο να αποκατασταθεί όσον το δυνατόν ταχύτερα προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ τους σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές των εν λόγω εργασιών.

 

Δήλωση του Jonathan Hill

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  λαμβάνει υπόψη της τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές την Κυριακή το βράδυ και οι οποίοι έχουν πλέον δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη μπορεί να λαμβάνουν μέτρα για την κίνηση κεφαλαίων, τα οποία υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Με βάση τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται επίσης να θεσπιστούν μέτρα για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.  Οι εξαιρέσεις αυτές από την αρχή της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύονται απολύτως στενά και να μη θεσπίζουν διακρίσεις, ενώ πρέπει επίσης να είναι κατάλληλες και αναλογικές υπό το πρίσμα του επιδιωκόμενου στόχου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων πρέπει να επιβάλλονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Υπό την ιδιότητα του θεματοφύλακα των Συνθηκών και ενόψει της διαφύλαξης της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε άμεση, προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων με τα οποία θεσπίζονται οι έλεγχοι και τα βρίσκει δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως.

Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί θέμα επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας τάξης που φαίνεται να δικαιολογεί την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις  ροές κεφαλαίων.  Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί την κύρια και άμεση πρόκληση για τη χώρα.

Ενώ τα επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα εμφανίζονται αναγκαία και αναλογικά επί του παρόντος, η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων θα χρειαστεί ωστόσο να αποκατασταθεί εκ νέου το ταχύτερο δυνατό προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεπικουρήσει τις ελληνικές αρχές στα ζητήματα που συνδέονται με τις τεχνικές πτυχές του έργου αυτού.