ΕυρώπηΑρχείο

Πώς θα αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών στην ΕΕ;

Στις 27 Μαρτίου, όταν ήταν ήδη σαφές ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα, η EASA με πρότασή της ζητούσε την παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων στο πιλοτήριο, σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Μετά από αίτημα της Επιτρόπου Μεταφορών Violeta Bulc, ο οργανισμός δημιούργησε ομάδα εργασίας, που θα εξέταζε το πόρισμα της ΒΕΑ. Στην ομάδα αυτή εκτός από άτομα της EASA, συμμετέχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες από τις εθνικές αρχές, από αεροπορικές εταιρείες, από ενώσεις πιλότων, γιατροί και υπηρεσίες υγείας αεροπορικών εταιρειών.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ Michael Cramer (Πράσινοι, Γερμανία).

Το έργο της ομάδας εργασίας παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας Patrick Ky. “Οι θωρακισμένες πόρτες του θαλάμου διακυβέρνησης, έγιναν με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου” αλλά “κοιτάμε όμως και τα ζητήματα των λεπτομερών υγειονομικών ελέγχων, της συνεχούς αξιολόγησης των πιλότων , τα ψυχολογικά τεστ, τις εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ αλλά και τα σύστημα για την καλύτερη ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων. Επίσης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο περιβάλλον εργασίας των πιλότων”, εξήγησε. Η ομάδα εργασίας πρέπει να ολοκληρώσει την έκθεσή προτάσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Από τη μεριά της η Marian-Jean Marinescu (ΕΛΚ, Ρουμανία) αναρωτήθηκε “πώς μπορούν να γίνουν υποχρεωτικές όλες αυτές οι προτάσεις”.

Ο Ismail Ertug (Σοσιαλιστές, Γερμανία), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιμονή των αεροπορικών εταιρειών για την παρουσία δύο ατόμων στο πιλοτήριο, ανά πάσα στιγμή, ενώ ο Roberts Zīle (Μεταρρυθμιστές, Λετονία αναρωτήθηκε “πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι προτάσεις δεν θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις;”.