ΡεπορτάζΑρχείο

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα

Με χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας στο ευρωκοινοβούλιο στην σημερινή συζήτηση της ολομέλειας, απ’ όπου και τοποθετήθηκε εκφράζοντας τις απόψεις του ενώπιον των εκλεγμένων ευρωβουλευτών όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη και όχι για διαιρεμένη Ευρώπη, ενώ ακολούθησαν αιχμηρές τοποθετήσεις όπως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, αλλά και πιο συναινετικές όπως του Ιταλού επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Gianni Pittella που τόνισε πως για το καλό της Ευρώπης δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit.

Ξεχώρισε η τοποθέτηση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, που απηύθηνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης και όχι «ένα εκλογικό ατύχημα», δείχνοντας ιδιαίτερα ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας, κάνοντας μάλιστα αναφορά στον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Γκι Φερχόφσταντ, καθώς και αρκετοί ακόμα, ζήτησαν να μπει επιτέλους ένα τέλος στο πελατειακο κράτος, να μειωθεί ο δημόσιος τομέας, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να καταργηθούν τα προνόμια των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των νησιών, αλλά και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

Από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «θέλουμε την Ελλάδα όχι αποικία χρέους αλλά αξιοσέβαστο μέλος της Ευρώπης», ενώ ανατριχιαστική ήταν και η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου που τόνισε πως «Όσοι εύχονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη ματαιοπονούν. Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας τη χαρίζουμε την Ευρώπη».

Το γενικότερο συμπέρασμα από την σημερινή συζήτηση είναι θετικό παρά τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν από μερίδα Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

Ήδη η Ελλάδα έχει καταθέσει επιστολή με εκ νέου προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ισορροπημένες και θετικές από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα ήθελα να πω εδώ ότι αυτό το αίτημα, αυτή η επιστολή, είναι ισορροπημένη, θετική. Είναι απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ενώπιον των Γάλλων κοινοβουλευτικών και χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει να γίνει διάλογος».  

«Η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και κατ’ επέκταση στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υψίστης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας» τόνισε Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με τον Guardian.  Ο κ. Βαλς σημείωσε ότι ενδεχόμενο Grexit θα ήταν μία «παραδοχή ανικανότητας» εκ μέρους της Ευρώπης.