ΆρθροΑρχείο

Απουσία εκπροσώπησης των ίδιων του των ψηφοφόρων

Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες και ώρες τα τεκταινόμενα σε σχέση με τις έντονες πολιτικές εξελίξεις, θα ήθελα να σημειώσω εν τάχει τα εξής:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην κατάληξη της κατεπείγουσας συζήτησης για την εξουδιότηση διαπραγμάτευσης, διαπιστώσαμε ότι ο βουλευτής Αργολίδας της συμπολίτευσης Δ. Κοδέλας απείχε της ψηφοφορίας, διαμαρτυρόμενος για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έρχεται. Μάλιστα, με κοινή του επιστολή με συναδέλφους του που εκφράζουν τις ίδιες περίπου απόψεις, εξηγεί τις πολιτικές του θέσεις επί του θέματος.

Δεκτά και σεβαστά όλα αυτά. Ο βουλευτής εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Το ζήτημα για εμάς που τον ψηφίσαμε και τον στηρίξαμε, είναι απλό και προκύπτει από τα παρακάτω ρητορικά ερωτήματα:

– Ο βουλευτής εκφράζει την προσωπική του άποψη ή την άποψη των ψηφοφόρων του;

– Οι χιλιάδες Αργολιδείς που τον ψήφισαν συμφωνούν με τη ρήξη με την Ευρώπη και την αλλαγή νομίσματος;

– Πριν την ψηφοφορία, ο κ. Κοδέλας συζήτησε με τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του;

– Μας εξήγησε τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια στάση;

– Εξήγησε στον μικροσυνταξιούχο της Αργολίδας τι σημαίνει στην παρούσα φάση η νομισματική αλλαγή, η ακόμα εντονότερη έλλειψη ρευστότητας, η διάλυση των τραπεζών; Πώς η κυβέρνηση που δεν μπορεσε να διαχειριστεί το κλείσιμο των τραπεζών, θα διαχειριστεί μια γενικότερη ρήξη;

Ο Δημήτρης Κοδέλας επέλεξε χθες να μην μας εκπροσωπήσει, να παραμείνει ιδεολογικά “καθαρός” απέναντι στις αρχές που υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια και μέσω της συνιστώσας ΚΟΕ. Οι χιλιάδες των Αργολιδέων ψηφοφόρων που τον εξέλεξαν δεν ξέρουν καν ποια ειναι η ΚΟΕ και οι απόψεις της, δεν ψήφιζαν καν ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2012 και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτό το πολιτικό χώρο και σε ένα συμπαθή συντοπίτη μας ως αντιπρόσωπό τους. Τον εξέλεξαν για να εκφράζει τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Ο ίδιος το έκανε πολλάκις με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι προτίμησε την προσωπική του γνώμη.

Ίσως να μην βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες την πλήρη στάση πληρωμών προς κάθε κατεύθυνση, τη διάλυση της εμπορικής κίνησης στον τόπο μας, την κακή ψυχολογία μικροκαταθετών, την αγωνία των αγροτών. Όλα αυτά είναι πραγματικοί παράγοντες που δεν μπορούν να αγνοηθούν, ειδικά σε μια περίπτωση κρίσιμης κι επείγουσας απόφασης.

Ως ένας νέος και προβληματισμένος επαγγελματίας από την Αργολίδα, που τυχαίνει λόγω της δουλειάς μου να έχω ταξιδέψει σε περίπου 100 χώρες τα τελευταία χρόνια, έχοντας δει τι σημαίνει πληθωριστικό νόμισμα σε διάφορες χώρες (πρώην ΕΣΣΔ, Αργεντινή, αφρικανικά κράτη, Ιράν, Βιετναμ κα) που αντίθετα με την Ελλάδα, έχουν πόρους και προϊόντα, εκφράζω τις παραπάνω ανησυχίες ακούγοντας και τα σχόλια και τις συζητήσεις και άλλων προβληματισμένων συντοπιτών μας.

Για να εξηγηθούν στον απλό κόσμο οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις, χρειάζονται επιχειρήματα και γνώση, κι όχι απλώς ιδεολογικές προσεγγίσεις και ριζοσπαστικά ευχολόγια. Το ότι πχ αποδεικνύεται ο ρόλος της ΕΕ και η εκβιαστική παντοδυναμία της έναντι στην ανίσχυρη και πτωχευμένη Ελλάδα, είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να αναλυθεί και να εξηγηθεί. Όχι όμως να πολεμηθεί με λεκτικούς ηρωισμούς και εσωκομματικές ρητορείες.

Όλοι έχουμε προσωπική άποψη και ιδεολογία, αλλά όταν βρίσκεται κάποιος στην τιμητική θέση του βουλευτή, παραμερίζει τον εγωισμό της κομματικής μας συνείδησης και βλέπει την πραγματικότητα γύρω του.

Ο Δ. Κοδέλας δεν εξελέγη γιατί άρεσαν οι απόψεις που εξέφραζε εδώ και χρόνια μέσω της ΚΟΕ, αλλά βρέθηκε μπροστάρης στο κύμα διαμαρτυρίας που γιγάντωσε το ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι σήμερα. Χθες, τα ξέχασε όλα αυτά και φρόντισε να ικανοποιήσει μια μικρή μερίδα συντρόφων του και να “έχει καθαρή και ήσυχη τη συνείδησή του”. Εμείς όμως δεν είχαμε εκπροσώπηση και πρέπει αυτό να το λάβουμε υπ’όψιν μας.

 

* Ο Δημήτρης Σαρρής είναι Ξεναγός – Ιστορικός