ΚοινωνίαΑρχείο

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους άπορους στην Αργολίδα

Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΕΠ-Ι), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921,00 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020), θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας.

Η υλική αυτή βοήθεια συνίσταται σε:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).  Η διανομή θα γίνεται σε πακέτα τροφίμων ή ως έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων. Η ειδική ομάδα στόχος για τα τρόφιμα είναι άπορα άτομα και κυρίως οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές/πολυμελείς οικογένειες), καθώς και οι άστεγοι
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ) Η ειδική ομάδα στόχου για τις βασικές υλικές στερήσεις θα είναι οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές / πολυμελείς οικογένειες) καθώς και οι άστεγοι.
3. Συνοδευτικά Μέτρα

Το ΕΠ δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων όπως:

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα)
  • Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής)
  • Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού
  • Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (πχ πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ).
  • Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους.
  • Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά).
  • Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές).
  • Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.

 
Σε ότι αφορά την Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε Αργολίδας  Δικαιούχος και Επικεφαλής Εταίρος του Προγράμματος ορίστηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου  δια της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας με αρμόδια Υπηρεσία τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας / Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Δεμελή Ελένη τηλ. 27523 62229).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ