ΕυρώπηΑρχείο

Αντωνακόπουλος – Τσουτσοπλίδης: Η φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Αεικίνητοι, απλοί όσο χρειάζεται, γνώστες του αντικειμένου που χειρίζονται και διαχειρίζονται, αποτελούν τη «φωνή» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το συνδετικό κρίκο των δημοσιογράφων με το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουτσοπλίδης αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της χώρας μας με το Ευρωκοινοβούλιο. Το Γραφείο αυτό, αποτελεί τον επικοινωνιακό και διοικητικό σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις ελληνικές αρχές και ιδίως με τη Βουλή των Ελλήνων. Διαμεσολαβεί κατά τις επίσημες συναντήσεις των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Γενικής Γραμματείας του με αυτές, συμβάλλει στη διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων και στην ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών.

 

Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος είναι πολιτικός επιστήμων, με πολύχρονη εμπειρία στους τομείς της δημόσιας πληροφόρησης και της πολιτικής επικοινωνίας. Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1990, με σημαντική εμπειρία στα ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.

Σπούδασε Δημόσιο δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες στην Νομική Αθηνών. Τέλειος γνώστης της γαλλικής, ο κ. Αντωνακόπουλος σπούδασε επίσης Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

 

 

Ο Κώστας Τσουτσοπλίδας από την πλευρά του, ως υπεύθυνος τύπου δεν περιορίζεται απλά στο να απαντά πάντα πρόθυμα από ένα τηλέφωνο στους δημοσιογράφους, αλλά παράλληλα είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου καθώς και ενημερωτικών σεμιναρίων και ημερίδων που απευθύνονται στον εθνικό και περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ. Επίσης αναλαμβάνει τις λεπτομέρειες για την διοργάνωση των δημοσιογραφικών αποστολών στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για την παρακολούθηση των εργασιών του ΕΚ, καθώς και για θεματικά ενημερωτικά σεμινάρια. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας στο ελληνικό Υπουργείο Εργασίας για αρκετά χρόνια.

 

Το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συνεργάζεται στενά με τον ελληνικό Τύπο και τα ΜΜΕ αφενός ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφετέρου παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους προκειμένου να καταγράψει τον παλμό της κοινής γνώμης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Δεν περιορίζεται δηλαδή μόνο στην πληροφόρηση των ΜΜΕ αν και αποτελεί σημαντικό εργαλείο της δράσης του, αλλά επιδιώκει να συναντά τον πολίτη με ενημερωτικές εκδηλώσεις έχοντας πάντα τις πόρτες του ανοιχτές. Είναι σε επαφή με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, την τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενώσεις Πολιτών, Συλλόγους, με ΜΚΟ,  και γενικότερα με την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ευρώπη στο anagnostis

Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αναζητήσει απαντήσεις στα ερωτήματα του, να διατυπώσει τις ερωτήσεις του στην Υπηρεσία Πληροφόρησης του Πολίτη και να προμηθευτεί τόσο έντυπο όσο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό. Μπορεί επίσης, και αυτό είναι σημαντικό, να υποβάλλει αναφορά προς το Ε.Κ. όταν θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντα ή τα δικαιώματα του, να διατυπώσει αιτήματα ή και να προτρέψει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να ασχοληθούν με θέματα που κατά τη γνώμη του είναι σημαντικά.