ΚοινωνίαΑρχείο

Έρχονται τα Windows 10-Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε

Όλα είναι έτοιμα σχετικά με τη διάθεση των νέων Windows 10 με τη Microsoft να στηρίζει πολλά στη νέα έκδοση του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές αλλά και για κινητές συσκευές, δρομολογώντας παράλληλα μία σειρά αλλαγών που ευνοούν όσους αποφασίσουν να κάνουν την αναβάθμιση.

Στα πλαίσια της επερχόμενης κυκλοφορίας των φρέσκων Windows 10, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποιες βασικές απορίες: 

1.) Ποιό είναι το κόστος της αναβάθμισης;

Δεν υπάρχει κόστος. Η Microsoft επέλεξε να προσφέρει δωρεάν την αναβάθμιση των Windows 10 σε όλους τους χρήστες των Windows 7 και των Windows 8. Η αναβάθμιση αφορά τόσο PC (φορητούς και επιτραπέζιους) όσο και tablet. Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση είναι να χρησιμοποιείται είτε τα Windows 7 (service pack 1) είτε τα Windows 8.1 Update.

 

2.) Τι χρειάζεται να κάνω για να αναβαθμίσω στα νέα Windows;

Αν έχει εμφανιστεί ένα εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία του υπολογιστή σας, το οποίο σας προτρέπει να κάνετε την κράτησή σας για τα νέα Windows 10, τότε απλά πατήστε το, κάνετε την κράτηση (την οποία μπορείτε να ακυρώσετε ανά πάσα στιγμή) και στις 29 Ιουλίου, μόλις το κατέβασμα των απαραίτητων αρχείων θα έχει ολοκληρωθεί, θα υπάρξει μία ειδοποίηση ότι μπορείτε πλέον να προχωρήσετε στην εγκατάσταση των Windows 10. Αν δεν έχει εμφανιστεί το εικονίδιο ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ.

 

3.) Πόση ώρα χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση;

Από τη στιγμή που έχετε κατεβάσει τα αρχεία, η εγκατάσταση απαιτεί γύρω στη μία ώρα. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τις δυνατότητες του μηχαμήματος, αφού σε κάποιους καινούριους υπολογιστές μπορεί να χρειαστεί μόλις 20 λεπτά…

 

4.) Θα χαθούν τα αρχεία, τα προγράμματα και οι ρυθμίσεις με την αναβάθμιση;

H Microsoft υποστηρίζει ότι κατά την αναβάθμιση δεν πρόκειται να χάσετε αρχεία ή εφαρμογές, ενώ θα διατηρηθούν και οι περισσότερες ρυθμίσεις σας. Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις, ίσως να επηρεαστούν περισσότερο οι χρήστες που θα αναβαθμίσουν απευθείας από τα Windows 7. Σε κάθε περίπτωση καλύτερα να έχετε φροντίσει να κάνετε ένα backup των αρχείων σας, ειδικά των εγγράφων και των φωτογραφιών σας, γιατί καμιά φορά δεν ξέρεις τι γίνεται…

 

5.) Να τα εγκαταστήσω στις 29 Ιουλίου ή να περιμένω μερικές ημέρες για να αποφύγω το κυκλοφοριακό στους servers της Microsoft την πρώτη ημέρα;

Δεν χρειάζεται να περιμένετε, ιδίως αν έχετε κάνει κράτηση αφού το μεγαλύτερο κομμάτι των αρχείων θα έχει ήδη κατέβει στον υπολογιστή σας. Άλλωστε το μέγεθος των απαραίτητων αρχείων είναι συνολικά 3 GB, το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο, ιδίως αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο Ίντερνετ.

 

6.) Η Ελληνική έκδοση θα είναι διαθέσιμη από την αρχή;

Η ελληνική έκδοση είναι μεταξύ αυτών που θα είναι διαθέσιμες εξ αρχής.

 

7.) Θα τα σηκώνει το μηχάνημα που ήδη έχω;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Όπως και με τα Windows 8, έτσι και με τα 10 δεν χρειάζεται να έχετε κανένα “τέρας” για να εγκαταστήσετε τα νέα Windows.

Αρκεί ο επεξεργαστής να είναι στο 1 GHz, η μνήμη στο 1 GB (για την 32-bit έκδοση) ή 2 GB (για την 64-bit έκδοση) και ο σκληρός δίσκος να έχει ελεύθερα τουλάχιστον 16 GB (32-bit έκδοση) ή 20 GB (64-bit έκδοση). Γενικά τα Windows 10 θεωρούνται ένα αρκετά “ελαφρύ” λειτουργικό σύστημα.

 

8.) Όσοι χρησιμοποιούν πειρατικά Windows μπορούν να αναβαθμίσουν σε γνήσια Windows 10;

Ναι, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η Microsoft. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται είναι αλήθεια! Δεν ξέρουμε πως ακριβώς και υπό ποιές προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί στην πράξη, ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft έχει ποντάρει πολλά σε αυτό το νέο λειτουργικό και το δείχνει με κάθε τρόπο. 

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την κίνηση είναι η αντιμετώπιση της πειρατείας, η οποία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας ιδιαίτερα σε χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπως η Κίνα. Φαίνεται πως η εταιρία ρισκάρει, προτιμώντας σε πρώτη φάση να χάσει κάποια έσοδα προκειμένου να φέρει πιο κοντά τον χρήστη με τη νέα έκδοση του λειτουργικού, και ίσως με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι θα καταφέρει να αποκομίσει κάποια επιπλέον οφέλη στο μέλλον.

Πάντως ήδη έχει φθάσει μήνυμα σε αρκετούς χρήστες πειρατικού λογισμικού να αναβαθμίσουν στα νέα γνήσια Windows 10, άρα δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να το δούμε στην πράξη… 

 

9.) Τι καινούριο έχουν τα Windows 10;

Η Microsoft θεωρεί τόσο σημαντική αναβάθμιση τα Windows 10 ώστε άλλαξε την μέχρι τώρα τακτική της και δεν τα ονόμασε Windows 9, όπως αναμενόταν αρχικά.

Τα Windows 10 είναι πολύ πιο εύχρηστα από τα Windows 8 και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά την οργάνωση των αρχείων. Μία βασική αλλαγή είναι η επιστροφή του πλήκτρου “Έναρξη” (Start), ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι όταν ξεκινάνε δεν θα εμφανίζεται το μενού με τα εικονίδια (tiles) που είδαμε στα Windows 8, αλλά απευθείας η “επιφάνεια εργασίας” (desktop), όπως έχουμε συνηθίσει στα Windows 7. Το μενού με τα tiles που θυμίζει tablet θα είναι διαθέσιμο μέσω του πλήκτρου start, ενώ θα το βλέπουμε και στα tablets. Πρακτικά, η Microsoft άκουσε τα πολλά παράπονα που υπήρξαν για τα Windows 8 και η διαφορά είναι μεγάλη.

Ακόμη, τα Windows 10 ενσωματώνουν την Cortana, την «προσωπική βοηθό» που έχει αναπτύξει η Microsoft και η οποία απαντά και σε φωνητικές εντολές και ερωτήσεις. Η Cortana, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες υλοποιήσεις «ψηφιακού» βοηθού και εμφανίστηκε πέρσι στα Windows Phone, θα αποτελεί βασικό κομμάτι των Windows 10 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να ανοίξετε ή να σταματήσετε εφαρμογές (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής) όπως και για αναζητήσεις.

Μία σημαντική προσθήκη είναι ο Edge, το νέο πρόγραμμα πλοήγησης στο web (browser) της Microsoft που έρχεται να αντικαταστήσει τον Internet Explorer. Ο Edge φέρεται να είναι εξαιρετικά γρήγορος, προσαρμοσμένος στα δεδομένα της εποχής του video και να προσφέρει την ίδια εμπειρία σε όλες τις συσκευές. Ειμαστε περίεργοι να δούμε τι πουλιά θα πιάνει…

Στόχος είναι ακόμη τα Windows 10 να προσφέρουν κοινή εμπειρία σε κάθε είδους συσκευές, όποιο και αν είναι το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιούν.

 

10.) Από τις 30 Ιουλίου, όλοι οι φορητοί υπολογιστές στην αγορά θα έχουν τα Windows 10;

Όχι. Αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά από το φθινόπωρο, καθώς οι κατασκευαστές υπολογιστών και tablets τώρα παραλαμβάνουν την καινούρια έκδοση. Οπότε, θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση, κάτι που δεν θα είναι και ιδιαίτερα δύσκολο.

 

11.) Έχω Windows 7 και άκουσα ότι εφαρμογές θα “κατεβάζω” από το Windows Store. Τι είναι αυτό;

Είναι το κατάστημα με εφαρμογές (apps) της Microsoft, αντίστοιχο με το Google Play ή το Apple Store. Το Microsoft Store χρησιμοποιείτε ήδη από τους χρήστες συσκευών με Windows 8 και Windows Phone. Θα μπορείτε να εγκαταστήστε εφαρμογές με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά τα apps που θα βρίσκετε στα Windows Store θα εκμεταλλεύονται καλύτερα τις νέες δυνατότητες των Windows 10.

 

12.) Αξίζει τον κόπο να προχωρήσω σε αναβάθμιση;

Λογικά ναι. Τα Windows 10 (θεωρητικά τουλάχιστον) φαίνονται σαφώς ανώτερα από τα Windows 8, ενώ προσφέρουν και αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τα δημοφιλή Windows 7, τα οποία προτιμούν ακόμα εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

 

13.) Τα Windows Phone πότε θα αναβαθμιστούν;

Καλή ερώτηση! Ε λογικά, με βάση αυτά που λέει η Microsoft το φθινόπωρο, αλλά ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Στα νέα “Mobile Windows” θα υπάρχουν πολλές βελτιώσεις και θα καλυφθούν και αρκετές ελλείψεις, ενώ το περιβάλλον θα είναι παρεμφερές με εκείνο των Windows 10 για PCs και tablets.

Επιπλέον, οι εφαρμογές που θα δημιουργούνται για τα Windows 10, θα μπορούν να «τρέξουν» και στα Windows Phone με ελάχιστες αλλαγές. Άρα, αφού οι δημιουργοί εφαρμογών θα φτιάξουν apps για τα Windows 10, τα οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν δεδομένου ότι υπάρχουν 1 δισ. χρήστες των Windows, πρακτικά θα φτιάχνουν και τα apps για τα Windows Phone. 

 

14.) Θα δούμε νέα smartphones με τα Windows 10;

Σίγουρα ναι, και μάλιστα, η Microsoft προσπαθεί ώστε να υπάρξει συμμετοχή και άλλων κατασκευαστών, όπως η Samsung, η LG, η Huawei και η Lenovo. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το φθινόπωρο. Πάντως, για τους λάτρεις του Android,  υπάρχει η ιδέα για κινητές συσκευές που θα τρέχουν παράλληλα και τα δύο λειτουργικά, κάτι που ήδη το βλέπουμε να εφαρμόζεται δειλά σε ορισμένες περιπτώσεις.