ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Διορθώνουν με κασμά Ελβετικό ρολόι στο Ναύπλιο

Είναι χαρακτηριστικό πως για μια ακόμα φορά αντί να διορθωθούν τα αίτια που έχουν οδηγήσει στη διάβρωση των ακτών επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και ειδικά σε έναν θαλάσσιο χώρο με σημαντικό οικοσύστημα και με σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα αποτυχημένη παρέμβαση στη θαλάσσια περιοχή του Τολού η οποία στοίχισε αρκετά εκατομμύρια δραχμές στην τότε κοινότητα με αποκρουστικά αποτελέσματα. Επρόκειτο για τσιμεντένια μπλόκια τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη θα συγκρατούσαν την άμμο στη παραλία του Τολού τα οποία σήμερα θα απομακρυνθούν.

Χθες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου η απευθείας ανάθεση μελέτης, για τη διάβρωση των ακτών, στην Αναπτυξιακή Ν. Αργολίδας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α, με τίτλο: «Οριστική μελέτη αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών Δ.Ε. Ασίνης».

Ως λύση προτάθηκε η κατασκευή βυθισμένων κυματοθραυστών σε απόσταση από την ακτή, αποτελούμενοι από φυσικούς ογκόλιθους και λιθορριπές και ο εμπλουτισμός των ακτών με αμμώδες υλικό.

Για την ακτή του Τολού προτείνεται η κατασκευή τεσσάρων βυθισμένων κυματοθραυστών, μήκους 150 μ. έκαστος και σε απόσταση 60 μ. μεταξύ τους, καθώς και η επαναπλήρωση της ακτής με αμμώδες υλικό σε μήκος 800 μ. περίπου και σε πλάτος περίπου 16 μ.

Για την ακτή του Δρεπάνου προτείνεται η κατασκευή δύο βυθισμένων κυματοθραυστών μήκους 170 μ. έκαστος και σε απόσταση 60 μ. μεταξύ τους.

Για την ακτή των Ιρίων προτείνεται η κατασκευή τεσσάρων βυθισμένων κυματοθραυστών μήκους 100 μ. έκαστος και σε απόσταση 70 μ. μεταξύ τους, καθώς και η επαναπλήρωση της ακτής με αμμώδες υλικό σε μήκος 600 μ. περίπου και σε πλάτος περίπου 16 μ.

Η Μελέτη θα είναι συνολικού ύψους 55.350,00 € μαζί με τον ΦΠΑ και η  καταβολή του ποσού αυτού θα γίνει σε δύο στάδια.