ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι θεατές στην Επίδαυρο δεν άφηναν να τελειώσουν οι «Εκκλησιάζουσες» (Web Tv)

Τις παλιές του δόξες “θυμήθηκε” το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τον κόσμο να έχει γεμίσει ασφυκτικά το χώρο τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, αναζητώντας θέσεις ακόμα και στα  “θυμαράκια” (οι ντόπιοι αποκαλούν έτσι τα πιο ψηλά εδώλια πριν την βλάστηση με θυμάρι και πουρνάρια).

Ρεπορτάζ Άκης Γκάτζιος

Ο Γιάννης Μπέζος υποδυόμενος την Πραξαγόρα και παραπέμποντας ενδυματολογικά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου άρεσε στον κόσμο, όπως άλλωστε και ο Γιάννης Ζουγανέλης στο ρόλο του Βλέπυρου, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί.

Εντυπωσιακό ήταν το φινάλε της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, με όλους τους ηθοποιούς υπό τους ήχους των ρυθμικών χειροκροτημάτων των θεατών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο απόσπασμα του Χορού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Οι Εκκλησιάζουσες που είδαμε στην Επίδαυρο μπορεί να ήταν το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, και να πρωτοπαρουσιάστηκαν το 392 π.Χ., όμως σε πολλά σημεία παρέπεμπαν στη σημερινή πραγματικότητα. Και με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό.

Η υπόθεση του έργου που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Γιάννης Μπέζος είναι γνωστή: Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι  Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

 

Μετάφραση Μίνως Βολανάκης

    Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία Γιάννης Μπέζος

    Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς

    Μουσική – Στίχοι Κωστής Μαραβέγιας

    Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου

    Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας

    Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου

    Βοηθός σκηνοθέτη Ντένια Στασινοπούλου

    Βοηθός σκηνογράφου Μιχάλης Σαπλαούρας

    Βοηθός ενδυματολόγου Χριστίνα Τσουτσουλίγα

    Σχεδιασμός Κομμώσεων Χρόνης Τζήμος

    Σχεδιασμός Μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου

    Διανομή:

    Νέος Πάνος Βλάχος

    Γριά Β΄ Μπάμπης Γαλιατσάτος

    Βλέπυρος Γιάννης Ζουγανέλης

    Γριά Γ΄ Θανάσης Ισιδώρου

    Άνδρας Παναγιώτης Κατσώλης

    Σχολιαστής Κώστας Κοράκης

    Γείτονας Νίκος Μαγδαληνός

    Χρέμης Λαέρτης Μαλκότσης

    Πραξαγόρα Γιάννης Μπέζος

    Νέα Δανάη Σκιάδη

    Γριά Α΄ Γιωργής Τσουρής

    Χορός Χριστέλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Βαλέρια Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου,

    Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου