Επαφές Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό
Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η έξαρση του μεταναστευτικού, αφενός στην Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή του Καλαί.
Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκε η επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα, ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χώρων πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.
Με τους Υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας κ. Bernard Cazeneuve και του Ηνωμένου Βασιλείου κα Theresa May, ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφέρει την στήριξή της, καθώς και την ετοιμότητά της να χρηματοδοτήσει προγράμματα ενίσχυσης των μέτρων που λαμβάνονται.
Οι Υπουργοί τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στο Καλαί και για τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπισή της.
Γενικότερα για το μεταναστευτικό ζήτημα την περίοδο αυτή στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, που πρωτίστως οφείλεται στις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα.
Χρειάζεται να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, ιδίως για συμφωνίες επιστροφής και επανεισδοχής. Είναι ένας τομέας, όπου η συλλογική συνεργασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη Σύνοδο Κορυφής με αφρικανικές χώρες, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα στις 11-12 Νοεμβρίου, αναμένουμε απτά αποτελέσματα.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει όλα τα μέρη της αλυσίδας, από την άμεση ανάγκη να σώζουμε ζωές έως την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών με φίλες χώρες, την καταπολέμηση των διακινητών, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή επιχειρήσεων επιστροφής, καθώς και την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου και των συνόρων.
Αυτός είναι και ο στόχος της Επιτροπής, τον οποίο δρομολογήσαμε τον Μάιο με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και την οποία ήδη έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε».