ΆρθροΑρχείο

Πάλι εκλογές!

Λοιπόν, οι εκλογές είναι ένα δύσκολο και μυστήριο πράγμα και δοθέντος ότι πάντα μακαλίες ψηφίζουμε, πειθόμενοι στα λεγόμενα των υποψηφίων, απορώ γιατί τις κάνουμε. Μπορεί βεβαίως, κάποια στιγμή, να καταφέρουμε να φτάσουμε στην αναρχία, δηλαδή να μην έχουμε καθόλου κυβέρνηση, όπως περίπου το έχουμε πετύχει τώρα. Με την κ. Τασία στο υπουργικό συμβούλιο, τι σόι κυβέρνηση να είναι; Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και πάμε να εξετάσουμε τους λόγους που οι εκλογές είναι δύσκολο πράγμα.

 

Κατ’ αρχήν, πρέπει να πω ότι η διεξαγωγή των εκλογών, πριν απ’ το τέλος της τετραετίας, είναι αποκλειστικά στο χέρι του πρωθυπουργού, που μπορεί να ζητήσει απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει την υπάρχουσα Βουλή και να πάμε πλησίστιοι στις κάλπες. Αυτό μπορεί να το κάνει για διάφορους λόγους, όπως, π.χ. την αποφυγή εθνικής καταστροφής ή την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων, που ο πρωθυπουργός, συμβουλευόμενος τον Τειρεσία, –για τον αρχαίο μάντη λέω και το διευκρινίζω, γιατί ξέρω που πήγε το μυαλό σας,– τις βλέπει να ’ρχονται. Ή μπορεί να ’χει περάσει κάποια πρόταση μομφής και η κυβέρνηση να έχει χάσει την δεδηλωμένη, άρα η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Ή μπορεί η κυβέρνηση να ’χει στις τάξεις της κάποιον Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα του ή κάποια Πρόεδρο της Βουλής, που να στηρίζουν την κυβέρνηση μεν, καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια δε. Μεγαλύτερη μακαλία από δαύτη δεν έχω ακούσει στα τόσα χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, αν έχετε ακούσει εσείς κάτι πιο γελοίο απ’ αυτό, παρακαλώ ενημερώστε με, να διασκεδάσω κι εγώ.          

 

Για να αποφασιστούν οι εκλογές, πρέπει να σταθμιστούν διάφοροι παράγοντες, όπως δημοσκοπήσεις, διαθέσεις υποψηφίων, αφού οι εκλογές έχουν κόστος και οι υποψήφιοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ακόμη κι αν γίνονται με λίστα, να διαπιστώσουν τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης, αν και αν οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση, ποιος αδειάζει να φασκελώσει την αντιπολίτευση; Το σπουδαιότερο όμως για κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι να καταρτιστεί σχέδιο! Τι ψέματα θα μας πουν ετούτη την φορά, που να είναι πιο πιστευτά απ’ τα προηγούμενα, που της μεν αντιπολίτευσης δεν τα πιστέψαμε και τους ρίξαμε μαύρο της δεν κυβέρνησης τα ψέματα τα «σκάτωσε» η ίδια η κυβέρνηση με το να μην πραγματοποιήσει τίποτα απ’ όσα υποσχέθηκε. Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος!

 

Ένα άλλο θεματάκι που πρέπει να σταθμιστεί είναι αν βγαίνουν τα «κουκιά» χωρίς τον Λαφαζάνη και την Πλατφόρμα του. Επίσης πόσες απ’ τις 29 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε με τον Λαφαζάνη και πόσες θα μείνουν με τον Τσίπρα; Άλλο βασικό ερώτημα αυτό. Αν έχω ακούσει σωστά, υπάρχει μια συνιστώσα εκεί μέσα που λέγεται «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το τι πιστεύουν. Κάτι πολύ επαναστατικό θα είναι, που μ αφήνει παγερά αδιάφορο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πολύ αριστεροί μου ακούγονται και, μάλλον, θα πάνε με την Αρ. Πλατφόρμα. Αρχίζουν να μπλέκουν τα πράγματα κι άντε να βγάλεις άκρη. Η Ζωή; Τι θα κάνει η Ζωή; Δύσκολος γρίφος αυτές οι εκλογές!

 

Άκουσα ότι ο Λαφαζάνης θα κάνει κόμμα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα πιάσει το 3%, για να μπει στη Βουλή. Μπορεί βεβαίως να παρασύρει κι άλλους μαζί του, γιατί από δραχμολάγνους, δόξα τω θεώ, έχουμε αρκετούς. (Αν μας έλεγαν και το «μετά», το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με δραχμούλες, μπορεί να ήταν περισσότεροι, ενώ τώρα αφήνουν σκοτεινά σημεία).

 

Και διάβασα στην «Καθημερινή» της Πέμπτης, 20/8/15, ότι: «alea jacta est» δηλαδή ο κύβος ερρίφθη, όπως θα έλεγε και ο Ιούλιος (Καίσαρ,) που προτίμησε να μας το πει τον Αύγουστο. Αν δεν προλάβαιναν να τον «καθαρίσουν», εκεί θα το πήγαινε το πράγμα, για Αύγουστος. Είχε φιλοδοξίες ο άνθρωπος, τι να κάνουμε τώρα; Εκλογές, λέει, μέσα στο Σεπτέμβρη, στις 20 συγκεκριμένα. Αφήστε, ρε παιδιά, να πιάσει Οκτώβρης, να δροσίσει λιγάκι, καήκαμε για να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα και τώρα εκλογές μέσα στο γαϊδουροκαλόκαιρο. Μα κανείς δεν σκέπτεται και τον κυρίαρχο λαό;

 

Φανταστείτε λέει να μην προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και 40 μέρες μετά, τέλος Οκτώβρη δηλαδή, να μας ξαναστείλουν στις κάλπες, όπως έγινε και το 2012. Θα βαρεθούμε και θα σιχτιρίσουμε, αν και τότε θα έχει πιάσει δροσιά, οπότε δεν θα παραπονιέμαι. Πρέπει να πω πάντως ότι 3 – 4 φορές εκλογές μέσα στην ίδια χρονιά είναι πολλές. Τόση δημοκρατία δεν θα την αντέξω!

 

Εκείνο που με κάνει να απορώ είναι και το εξής απλό: Όταν προκάλεσαν τις εκλογές του Γενάρη οι συριζαίοι, δεν ήξεραν τι μυαλά κουμαντάριζαν και πόσο άχρηστοι ήσαν; Μήπως περίμεναν να το δουν στην πράξη; Ή περίμεναν ότι η εξουσία ενώνει, (για να μην την χάσουν). Τα «πιστεύω» του Λαφαζάνη όμως αποδείχτηκαν πιο ισχυρά απ’ τις σειρήνες της εξουσίας κι έδωσε μια κλωτσιά και τα διέλυσε όλα. Το πιο θερμά μου συγχαρητήρια! Κι όλ’ αυτά για να πάμε στην δραχμή, χωρίς να μπορεί να σκεφτεί κανείς απ’ τους υποστηρίζοντες το σχέδιο «Δραχμή» τι θα γίνει μετά. Γιατί, για να σκεφτούν τέτοια, πρέπει να ’χουν μυαλό και οι προτείνοντες την δραχμή δεν έχουν!

 

Αν θέλετε σας λέω εν ολίγοις τι θα σημαίνει δραχμή. Η κάθε κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε οικονομικό σκορτσάρισμα, θα κάνει και μια υποτίμηση 15 – 20% του νομίσματος, άρα τα λεφτά που θα έχετε στην τράπεζα, ενώ αριθμητικώς θα είναι τα ίδια ποσά, η αγοραστική τους αξία όμως θα είναι 15 – 20% μειωμένη. Να πάτε στην δραχμή λοιπόν! Και μετά από 2 – 3 τέτοιες υποτιμήσεις, το εκατομμυριάκι που έχετε μαζέψει στην τράπεζα ή κάτω απ’ το στρώμα θα φτάνει ίσα – ίσα ν’ αγοράσετε ένα γλειφιτζούρι! Ωραία! Σας προειδοποίησα!

 

ο θείος Τάκης  Παναγιώτης Περράκης

 

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά

 

της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά. Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

 

Και

 

Του «Popeye bistro», Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπρες.

 

Και

 

Του «Βάτραχος Café», Υψηλάντου & Κωλέττη 1, Ναύπλιο, με προϊόντα που σας επιτρέπουν να περνάτε ευχάριστα την ώρα σας.

 

Και στα τρία αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε και τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

 

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου.