ΚοινωνίαΑρχείο

Ο φοιτητής του 2 και ο φοιτητής του 20!

Ένας ακόμα μύθος που λέει ότι για να περάσεις σε μια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γράψεις καλά, ή έστω καλούτσικα, καταρρίφθηκε πανηγυρικά για άλλη μία χρονιά. Εδώ στην Ελλάδα αρκεί να γράψεις ένα 2 στο σύνολο και είσαι μέσα! Τι κι’ αν κάποιοι παιδεύονται για να εξασφαλίσουν το άριστα; Φοιτητής ο ένας φοιτητής και ο άλλος…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας όπου ο τελευταίος εισακτέος είχε μέσο όρο στα 7 μαθήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, 2,17 ενώ στα δυο βασικά μαθήματα είχε άθροισμα 2,5.

Βέβαια για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα να πούμε ότι όλα τα Τμήματα, όπου οι τελευταίοι επιτυχόντες κατάφεραν να εισαχθούν με χαμηλές βαθμολογίες, απαιτούν εξέταση σε Ειδικά Μαθήματα στα οποία η επίτευξη της βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος θέση εισαγωγής. Οι τελευταίοι επιτυχόντες σε αυτά τα Τμήματα έγραψαν πάνω από 10 στα ειδικά μαθήματα αλλά χαμηλές βαθμολογίες στα υπόλοιπα. Κυρίως πρόκειται για Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια ενώ από τα Τμήματα των Πανεπιστημίων χαμηλούς βαθμούς εισαγωγής απαιτούσαν τα Ιταλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. 

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισακτέος είχε μέσο όρο μαθημάτων 3,37 ενώ το άθροισμα σε Αρχαία και Ιστορία ήταν 4,3. Στο Γερμανικής Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα ο μέσος όρος των βαθμών του τελευταίου εισακτέου 3,88 ενώ το άθροισμα των βαθμών σε Αρχαία και Ιστορία ήταν 5,6.

Σε ότι αφορά τα τμήματα που δεν απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα, με μέσο όρο 6,84 στα 7 εξεταζόμενα μαθήματα εισήχθη ο τελευταίος εισακτέος με την κατηγορία του 90% στο Διοίκησης- Επιχειρήσεων και Οργανισμών – Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα ενώ Βαθμό Πρόσβασης 7,13 είχε ο τελευταίος επιτυχών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά.

Από την άλλη η πτώση των βάσεων βοήθησε να εισαχθούν σε σχολές με υψηλή ζήτηση (Ιατρική, Νομική, Στρατιωτικές κλπ.), και μαθητές με χαμηλότερες στο σύνολο βαθμολογίες, παρότι και φέτος δεν έλλειψαν οι μαθητές του 20, που δεν είχαν να ανησυχούν για τις βάσεις…