Φεστιβάλ Μελιτζάzz και Estella στην Κυνουρία
Επειδή πολιτική είναι πάνω από όλα πράξη, σήμερα θα παρουσιάσουμε δύο γεγονότα που αποτελούν πολιτιστική πολιτική στην πράξη και αφορούν την επιτυχή υλοποίηση πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής για ενιαίο τουριστικό προϊόν στην Κυνουρία.
Το πρώτο είναι το φεστιβάλ Μελιτζάzz, στις αρχές Ιουλίου στο Λεωνίδιο Νότιας Κυνουρίας. Δεκάχρονο πια, το Μελιτζάzz ξεκίνησε ως Φεστιβάλ Τσακωνιάς το 1996 και εξελίχθηκε σε Μελιτζάzz το 2011, ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το σήμα EFFE των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ.
Το δεύτερο είναι το Estella festival, στο τέλος Αυγούστου στο Παράλιο Άστρος Βόρειας Κυνουρίας. Το Estella festival ξεκίνησε φέτος, 2015, στο Κάστρο και το Νησί του Παραλίου Άστρους, με θεματική της πρώτης χρονιάς «Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο», στην πανσέληνο του Αυγούστου.
Οι δύο Δήμοι, που διακρίνονται από τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς Βόρεια και Νότια και το κοινό όνομα της παραθαλάσσιας Αρκαδίας, την Κυνουρία, δημιουργούν με σχέδιο και όραμα το κοινό brand στον τουρισμό που βασίζεται, πέραν των φυσικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πολιτισμού.
Τα παραπάνω festival που χρηματοδοτήθηκαν από το τοπικό πρόγραμμα Leader της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, άνοιξαν και έκλεισαν τη δίμηνη «κλασσική» τουριστική περίοδο της περιοχής με δύο εκδηλώσεις που είχαν σχέδιο, ύφος, άποψη και κυρίως αποτελέσματα.
Συντελεστές και των δύο παραπάνω φεστιβάλ ήταν ζωντανές πολιτιστικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στους δύο δήμους και δεν εξαντλούνται στο «πόσα σουβλάκια και πόσες μπύρες πούλησαν φέτος».
Η προσέλευση του κοινού δεν βασίσθηκε στα ονόματα, τις φίρμες και τα «σταριλίκια» -για να χρησιμοποιήσω μία επίκαιρη έκφραση- αλλά στην ποιότητα που όλοι επικαλούμαστε αλλά σπάνια την επιδιώκουμε. Βασίστηκε στην ονοματολογία των θεσμών, τη γραφιστική παρουσίαση, το καλλιτεχνικό περιεχόμενο, την έρευνα πηγών, την ατμόσφαιρα, την ανακίνηση μνημών και τη συγκίνηση που δημιούργησαν τα φεστιβάλ και κυρίως στο μήνυμα που καθένα από αυτά κατάφερε να περάσει, για την εμμονή στο περιεχόμενο, στο όχι ρηχό και στη μη «ξεπέτα». Βασίστηκε δηλαδή η επιτυχία στην ιδέα ότι χτίζεται ένας θεσμός με στέρεα βάση και όχι μια απλή εκδήλωση.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μόνιμων κατοίκων αλλά κυρίως επισκεπτών, η εμφανής ικανοποίηση του κοινού και τα πολύ θετικά σχόλια γέμισαν τις σκηνές των φεστιβάλ, το μήνυμα όμως των παραστάσεων ήταν ότι η Κυνουρία μπορεί να αποτελέσει έναν σπουδαίο πολιτιστικό προορισμό.
Στον ανταγωνιστικό κόσμο του διαδικτύου και των social media αλλά και της προβολής ενός τόπου με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, ένα από τα εργαλεία είναι η διαφορετικότητα η ποιότητα αλλά κυρίως το περιεχόμενο. «Στον τουρισμό, ποτέ μην τάζεις στον πελάτη κάτι παραπάνω από ότι έχεις», με έμαθε ένας φίλος Κύπριος επιχειρηματίας του τουρισμού.
Φυσικά, δεν είναι τα φεστιβάλ που κάνουν την διαφορά, αλλά οι άνθρωποι που συνέλαβαν τις ιδέες, σχεδίασαν, στήριξαν και υλοποίησαν τα φεστιβάλ και αποτελούν εγγύηση για πολλές τέτοιες δράσεις. Και όταν μπορούν πολλοί να συνεργάζονται και οι έχοντες τον πρώτο λόγο να παίρνουν αποφάσεις, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα.
Η άφιξη της ιστορικής Νεράιδας, του πλωτού μουσείου ναυτικής ιστορίας από το Ίδρυμα Λάτση στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, η λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης στο Άστρος, τον Άγιο Πέτρο και την Καστάνιτσα, η λειτουργία του Πύργου Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο με παροχή ξενάγησης, η λειτουργία του Αναρριχητικού Πάρκου στο Λεωνίδιο, η λειτουργία του λιμανιού του Άστρους με σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης σκαφών και η έναρξη της λειτουργίας της Φάμπρικας Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, συνιστούν ένα σημαντικό τουριστικό πακέτο και σημαίνουν ουσιαστικά την έναρξη μιας νέας μεγάλης τουριστικής περιόδου στην περιοχή, η οποία αρχίζει σήμερα και τελειώνει στις αρχές Ιουλίου του 2016.
Με εχέγγυα τα παραπάνω φεστιβάλ, όσοι από εμάς υποστηρίζουμε τον σχεδιασμό τους αλλά και τη γενικότερη διαδημοτική συνεργασία των δύο Δήμων, υποσχόμαστε ευχάριστες εκπλήξεις στο πρόγραμμα της «νέας μεγάλης τουριστικής περιόδου».