60 εκατομμύρια από την Περιφέρεια για τα σχολεία
«Η Περιφέρειά μας έχει πλέον δεδομένο το μουσικό σχολείο της Τρίπολης, το οποίο αποτελεί κόσμημα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποδίδεται και το μουσικό σχολείο της Σπάρτης, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να υλοποιήσουμε το μουσικό σχολείο του Άργους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή αγιασμού στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης για τη νέα σχολική χρονιά.
«Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε ένα δίκτυο σύγχρονων εκπαιδευτηρίων, σύγχρονων μουσικών σχολείων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προάγουμε δηλαδή τη μουσική παιδεία, τη μουσική εκπαίδευση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «επιμένω ιδιαίτερα στη βασική αρχή ότι χωρίς εκπαίδευση, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, χωρίς τη δυνατότητα ανάδειξης των προσόντων και των ταλέντων δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός σχεδιασμό στη μουσική παιδεία, ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραδοσιακής μουσικής».
Ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους μαθητές σημείωσε την πεποίθησή του ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται περισσότερο εσάς, χρειάζεται περισσότερο το δικό σας το ταλέντο, το οποίο είναι άφθαρτο, μπορεί να δεχθεί όλες αυτές τις επιρροές με καλύτερους όρους από τη δική μας τη γενιά, περισσότερο ανεπιτήδευτους και έξω από τη λογική της ιδιοτέλειας».
Σε ότι αφορά το έργο στις σχολικές υποδομές ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε επίσης ότι ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. «Στην Τρίπολη και στην Αρκαδία ήδη κάνουμε παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές υποδομές. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη συνεργασία με τον τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, τον κ. Μισθό, με τον οποίο δημιουργήσαμε ένα σχέδιο για όλη την Πελοπόννησο και χαιρόμαστε σήμερα γιατί το σχέδιο αυτό υλοποιείται».
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε «θέλω ιδιαίτερα να το τονίσω την αγωνιστικότητα που επέδειξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και όλα τα μέλη του συλλόγου. Θεωρώ ότι ο τρόπος που λειτούργησαν, ο τρόπος που προσωπικά ανέλαβαν την υπόθεση αποτέλεσε τον καλύτερο παράγοντα για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Θυμάμαι το 2011 ενώ είχα την εντύπωση ότι το σχολείο αυτό βαίνει προς ολοκλήρωση, είδα τις δυσκολίες από πολύ κοντά, μετά από συνάντηση που είχα με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τον κ. Διευθυντή. Τότε κατάλαβα μια βασική αρχή, ότι τίποτα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως έργο αν εξαρχής δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και αν εξαρχής δεν έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι. Θυμάμαι εκείνο το πρωινό όπου ήταν σαφής η άποψη του αναδόχου ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ολοκλήρωση του έργου καθότι υπολείπονταν προς πληρωμή πολλοί λογαριασμοί και βέβαια το σχολείο είχε πολλές ανάγκες για την ολοκλήρωσή του. Το ζήτημα ήταν πως θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με εξαιρετικές αδυναμίες με εξαιρετικές ανεπάρκειες στη χρηματοδότησή του προκειμένου να το ολοκληρώσουμε. Γιατί αν εμείς εκείνη την περίοδο δεν είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το σχολείο αυτό θα ήταν ένα καινούργιο γεφύρι της Άρτας, όπως πολλά από τα ημιτελή έργα που παρέλαβε ο καινούργιος θεσμός της Περιφέρειας. Σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου και με τη Διαχειριστική μας Αρχή, τολμήσαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ένα έργο που ήταν ενταγμένο σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Πολλές φορές ήρθαμε σε αντιπαράθεση γιατί απ’ όλους τους φορείς δεν ήταν κατανοητό ακριβώς το πρόβλημα που υπήρχε. Εμείς οφείλαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα και τη βρήκαμε. Δεν είναι ότι αποπληρώσαμε μόνο τις οφειλές που υπήρχαν στο έργο αυτό, σχεδόν πληρώσαμε τα 4 εκατομμύρια της συμβάσεως όλου του έργου».