ΟικονομίαΑρχείο

Τινάζεται στον αέρα η οικονομία της Μεγαλόπολης

Στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, «παρών» ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος ο οποίος πήρε το λόγο και είπε ότι “η Μεγαλόπολη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της νεότερης ιστορίας της, βρισκόμαστε μπροστά στο πρόωρο κλείσιμο της μονάδας 3 που είχε χρονοδιάγραμμα ως το 2025 και τώρα ειδοποιούμαστε ότι θα κλείσει το τον Ιούνιο του 2020. Η Μονάδα 4 θα κλείσει ως το 2028 ενώ ξέραμε ότι θα έκλεινε το 2035.

Η Μεγαλόπολη είναι αντίθετη στο κλείσιμο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ένα ψήφισμα με την αντίθεση για κλείσιμο των μονάδων 3 και 4. Συνιστά ολέθριο λάθος και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των δημοτών. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα της ΔΕΗ.

Υπάρχουν σήμερα 780 μόνιμοι υπάλληλοι, υπάρχουν 300 νέα παιδιά ως 8μηνίτες και πολλοί σε εργολάβους. Συνολικά είναι 1.300. Το ποσοστό των Μεγαλοπολιτών είναι 800 με 900. Μιλάμε για 2.500 άτομα (οικογένειες) που είναι άμεσα εξαρτώμενα από τη ΔΕΗ. Με το που θα σταματήσουν οι μονάδες να λειτουργούν έχουν βγει στο περιθώριο. Η οικονομική ζωή της πόλης τινάζεται στον αέρα και ξεκινάμε από το μηδέν.

Αν κλείσει η μονάδα 3 το 2020, υπάρχει ένας μεγάλο αριθμός χωριών στην περιοχή που υδρεύονται άμεσα από τη μονάδα αυτή. Θα μείνουν πάνω από 10 χωριά χωρίς υδροδότηση. Μέγιστο το θέμα.

Βασικό θέμα που δημιουργείται η Τηλεθέρμανση, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη μονάδα 3. Όταν σταματήσει η Μονάδα 3, αίρεται η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. Ο κ. Υπουργός μας είπε ότι θα λυθεί μέσω του φυσικού αερίου.

Η Μεγαλόπολη πρέπει να επιβιώσει, δεν είναι μόνο το θέμα των εργαζόμενων, είναι η ποιότητα της ζωής και πως μπορούμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό, για να μην γίνουμε ένα χωριό 2.000 κατοίκων.

Για τη Μονάδα 3 να δοθεί μια παράταση για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε.

Στη Μεγαλόπολη δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική εποχή. Ζητάμε χρόνο.

Η Μεγαλόπολη έχει γίνει η Ιφιγένεια, έχει πληρώσει το αντίτιμο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, έχει πληρώσει με ασθένειες. Έχει γενικά προσφέρει πάρα πολλά. Οφείλουμε να την υποστηρίξουμε.

Εμείς προτείνουμε να γίνει στη Μεγαλόπολη Βιομηχανική Ζώνη ειδικού καθεστώτος.”

kalimera-arkadia.gr