ΡεπορτάζΑρχείο

Αναβιώνει η ιστορική μνήμη στο Ναύπλιο

Τοποθετήθηκαν την περασμένη Τρίτη (15/9/2015) οι δύο ενημερωτικές πινακίδες μπροστά από το άγαλμα του Όθωνα και στον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι δύο αυτές πινακίδες κατασκευάστηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων και του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” και η τοποθέτησή τους αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών της πόλης για δύο σημεία που έχουν χαράξει την ιστορία της, αλλά και αυτή του Ελληνικού Έθνους.
 

Η επιδαπέδια πινακίδα που είναι τοποθετημένη στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Πλατεία Δημαρχείου) και μπροστά από το Άγαλμα του Όθωνα, αναπαριστά πως ήταν το Κυβερνείο του Καποδίστρια και έπειτα το Παλατάκι του Όθωνα, το οποίο ήταν κάποτε χτισμένο σε αυτό το σημείο.
 

Η δεύτερη πινακίδα είναι τοποθετημένη στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί δηλαδή όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, και αναπαριστά -τι άλλο- την δολοφονία του κυβερνήτη.
 

Και οι δύο πινακίδες, εκτός από την εικόνα, έχουν ενημερωτικά κείμενα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Στη βάση της πινακίδας που αναπαριστά το Κυβερνείο έχει τοποθετηθεί πωρόλιθος με εγχάρακτη ημερομηνία “1829”, την ημερομηνία δηλαδή όπου κτίστηκε το Κυβερνείο. Αυτή η πέτρα είναι και το μόνο απτό στοιχείο που έχει διασωθεί μετά την αποτέφρωση και την κατεδάφισή του.
 

Οι πινακίδες είναι κατασκευασμένες από επισμαλτωμένη λάβα, υλικό που συνδυάζει την καλαισθησία με την αντοχή στον χρόνο και θα συντροφεύουν τους δημότες και τους επισκέπτες του Ναυπλίου στα ταξίδια τους στην ιστορία.