ΟικονομίαΑρχείο

ΕΣΕΕ: “Ηρωική η αντοχή του ελληνικού εμπορίου στη κρίση “

Με αφορμή την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπενθυμίζει τη συμβολή του ελληνικού εμπορίου στην ανάπτυξη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
 
“Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε δραματικά το ελληνικό εμπόριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις βίωσαν μία μεγάλη πτώση στους τζίρους τους, αντιμετώπισαν την παντελή έλλειψη ρευστότητας, υπέστησαν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο.

Η πραγματική οικονομία δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως, μεταβλήθηκαν καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρηματικές στρατηγικές, παγιώθηκε ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη Μέρα Ελληνικού Εμπορίου η κατάσταση στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική.

Ο στόχος της επιβίωσης φαντάζει ως μονόδρομος, το άγχος της επόμενης ημέρας είναι ο μόνος προσωπικός στόχος κάθε εμπόρου, η αίσθηση ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις ατομικές μας προσπάθειες οδήγησε σε μία αναπόφευκτη εσωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο έλληνας έμπορος έχει μάθει να ζει με την πίεση και με το ρίσκο.

Γνωρίζει καλά το αντικείμενό του. Προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και μπορεί να προσαρμόζεται στις απότομες μεταβολές της αγοραστικής κίνησης. Για έξι χρόνια δώσαμε έναν άνισο αγώνα που κράτησε, ωστόσο, ζωντανούς πολλούς από εμάς και μας έδωσε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για καλύτερες ημέρες.

Η ΕΣΕΕ σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης έφερε τα αιτήματα και τις αγωνίες των ελλήνων εμπόρων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, κατέθεσε τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, παρενέβη ουσιαστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διαμαρτυρήθηκε δυναμικά όποτε αυτό χρειάστηκε.”

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στο Προεδρείο της Eurocommerce, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου κατατέθηκαν έξι πρωτοβουλίες που πήρε η ΕΣΕΕ και για τις οποίες τόσο η Eurocommerce όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές  οργανώσεις έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

-Την αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.

– Για τις νέες τεχνολογίες, η ΕΣΕΕ θα γενικεύσει και θα εντατικοποιήσει την καμπάνια «FeelSafe» που ενημερώνει και προστατεύει το ηλεκτρονικό εμπόριο από κακόβουλες πρακτικές, μέσα από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

-Την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η οποία θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του διεκδικητικού πλαισίου της ΕΣΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη και περισσότερο διαφανής. 

-Επίσης η ΕΣΕΕ παρουσίασε το σημαντικό ρόλο της αγροτικής οικονομίας και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε ένα διαρκώς απαιτητικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Τέλος, δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και στη δέκατη επέτειο της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ ζητά από τη νέα κυβέρνηση “την πάση θυσία επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και «εθνικής σοβαρότητας», η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη και θα επανασυνδέσει τον διαρρηγμένο δεσμό του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες.”