ΚοινωνίαΑρχείο

Τι απαντά το ΟΑΚΑ για την επίμαχη πεζογέφυρα

Η πεζογέφυρα του ΟΑΚΑ που ήταν να μετακομίσει στις Μυκήνες αλλά τελικά δεν μετακόμισε, ήταν μία από τις τέσσερις μη μόνιμες μεταλλικές πεζογέφυρες που κανονικά θα έπρεπε να έχουν φύγει από το ΟΑΚΑ, από το 2004, σύμφωνα με το όσα ισχυρίζεται η πρώην διοίκηση του σταδίου. 

Με ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφουν τα Μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, Αλέκος Κόκκαλης, Άγγελος Παπανικολάου, Πέτρος Πουλάκης, Πέτρος Συναδινός και ο Πρώην Συντονιστής Γενικός Διευθυντής, Γεώργιος Κάπτσης τονίζουν πως οι συγκεκριμένη πεζογέφυρα, καθώς και τρεις ακόμα είναι σφραγισμένες και βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση με αρκετές φθορές, που μπορεί να ενέχουν και κινδύνους για τους περαστικούς.

Συνεπώς από αυτό προκύπτει ότι το δημοσίευμα της Live Sport λέει τη μισή αλήθεια και δεν παρουσιάζει τα γεγονότα ως όφειλε…

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή: 

“Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για τις πεζογέφυρες του ΟΑΚΑ, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, πέντε μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και πρώην Συντονιστής Γενικός Διευθυντής, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση – απάντηση:

«Στο ΟΑΚΑ υπάρχουν σήμερα τέσσερις πεζογέφυρες, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως μη μόνιμες μεταλλικές κατασκευές.

Όλες οι μη μόνιμες μεταλλικές κατασκευές του ΟΑΚΑ (πεζογέφυρες, πρόσθετες μεταλλικές κερκίδες κολυμβητηρίου), έπρεπε να απομακρυνθούν μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε λόγω υψηλού κόστους.

Από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα, οι πεζογέφυρες είναι σφραγισμένες και δεν χρησιμοποιούνται.

Η αχρησία στην οποία έχουν περιπέσει για πάνω από μία δεκαετία έχει επιβαρύνει σημαντικά τις πεζογέφυρες, όπως μπορεί κανείς δια γυμνού οφθαλμού να διαπιστώσει. Η κακή κατάστασή τους δε εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του κόσμου που κινείται κάτω από αυτές. Μία εξ αυτών (κέντρο αντισφαίρισης) παρέχει τη δυνατότητα παράνομης πρόσβασης στο ΟΑΚΑ καθώς συνδέει ελεύθερο δημοτικό πάρκινγκ με το κεντρικό στάδιο αντισφαίρισης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Με δεδομένο ότι η συντήρησή τους απαιτεί σημαντικούς πόρους που θα καταβάλλονταν χωρίς κάποιο χρηστικό ή έστω αισθητικό όφελος, έγιναν ενέργειες από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΚΑ ώστε οι πεζογέφυρες αυτές να απομακρυνθούν. Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση ήταν δύο: είτε να αποσυναρμολογηθούν για να χρησιμοποιηθούν ως υλικό έναντι μικρού αντιτίμου, είτε να διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.

Το ΟΑΚΑ συχνά δέχεται αιτήματα από δήμους, αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες για την βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη παραχώρηση εξοπλισμού και οργάνων για εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Το ΟΑΚΑ πάντα πρόθυμα παραχωρεί τον εν λόγω εξοπλισμό μέσω χρησιδανείων επιτελώντας τον σκοπό του ως δημόσιος φορέας του Αθλητισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2015 έγγραφο αίτημα του δήμου Άργους-Μυκηνών προς το ΟΑΚΑ για την παραχώρηση με χρησιδάνειο μίας από τις πεζογέφυρες ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση πάνω από μία σιδηροδρομική γραμμή. Ο τότε διευθυντής του ΟΑΚΑ δεδομένων των παραπάνω εισηγήθηκε θετικά, και το ΔΣ πήρε απόφαση υπέρ της διάθεσης αυτής. Η διάθεσή της, όπως προβλέπονταν στην απόφαση, θα γίνονταν με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας. Δεν υλοποιήθηκε όμως λόγω αλλαγής της διοίκησης και της διεύθυνσης του ΟΑΚΑ.

Επισημαίνεται δε, ότι έντονο ενδιαφέρον για την διάθεση μίας εκ των τεσσάρων πεζογεφυρών εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Σταθούλης, ο οποίος είναι και μέλος του ΟΑΚΑ, και μάλιστα είχε σκοπό να στείλει σχετικά κλιμάκιο του Δήμου στο ΟΑΚΑ για την επιλογή του σημείου τοποθέτησης επί της οδού Αρτέμιδος στο Μαρούσι.

Κατόπιν αυτών, τονίζεται ότι:

– Η λύση της διάθεσης των τεσσάρων πεζογεφυρών ως χρησιδάνεια είναι απολύτως εύλογη ως η πιο συμφέρουσα για το ΟΑΚΑ καθώς αφενός δεν υπάρχει κανένας λειτουργικός ή αισθητικός λόγος διατήρησής τους και αφετέρου η συντήρησή τους, ως μη μόνιμων μεταλλικών κατασκευών, θα απαιτούσε μεγάλο χρηματικό ποσό που, εφόσον εξασφαλιστεί, μπορεί και πρέπει να διατεθεί για πιεστικότερες ανάγκες του ΟΑΚΑ.

– Η διαδικασία έγκρισης της διάθεσης της πεζογέφυρας ήταν απόλυτα διαφανής και ξεκίνησε πριν τρεις μήνες τον Ιούνιο του 2015. Η ίδια διαδικασία θα επαναλαμβανόταν και για τον Δήμο Αμαρουσίου και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο.

Η ανάσυρση συνεπώς του ανύπαρκτου ζητήματος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων, καθώς και για την συσκότιση των σημαντικότατων, πραγματικών προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σήμερα το ΟΑΚΑ.

Καλούμε μάλιστα τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν το ΟΑΚΑ και να διαπιστώσουν την κακή κατάσταση και την αχρηστία στην οποία περιήλθαν οι εν λόγω πεζογέφυρες.

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας”.