ΟικονομίαΑρχείο

Μέχρι και 50% αύξηση στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων

Tα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκριναν τις αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών.

Σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τα εισιτήρια θα πιάσουν μέχρι και διπλάσιες τιμές.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είχε δηλώσει ότι από τις αυξήσεις των εισιτηρίων μπορεί να καλυφθεί μέρος των ισοδύναμων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Στην κατηγορία των αρχαιολογικών χώρων με μεγάλη επισκεψιμότητα ανήκει η Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο από 12 ευρώ (ολόκληρο) που είναι σήμερα ανεβαίνει στα 20 ευρώ και το μειωμένο από 6 ευρώ σε 10.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο χώρος της Κνωσσού όπου το εισιτήριο θα ανέβει στα 15 ευρώ (8 μειωμένο) από 6 (3 μειωμένο) που ήταν μέχρι τώρα.

Από τις αυξήσεις δεν θα ξεφύγουν ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου όπου το εισιτήριο από 6 ευρώ πάει στα 12 και ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Μυκηνών όπου από 8 ευρώ πάει επίσης στα 12 ευρώ (6 το μειωμένο).

Επίσης και στα μουσεία θα ισχύσει η αύξηση με την πρώτη κατηγορία να αφορά τα εμβληματικά μουσεία όπως για παράδειγμα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας του οποίου η τιμή εισόδου του θα διπλασιαστεί από 4 σε 8 ευρώ.

Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2016 σύμφωνα με το ΚΑΣ. Ακόμα συζητήθηκε από τα μέλη και συμφώνησαν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο (Απρίλιο-Οκτώβριο) ενώ τη χειμερινή θα υπάρξει μείωση 50%.

Τέλος εξακολουθεί να ισχύει η δωρεάν είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή για τους χειμερινούς μήνες.