ΡεπορτάζΑρχείο

Ο …φίλαθλος Κωλοσούρτης και οι καμουφλαρισμένες πινακίδες

Αν δεν μπορεί το κράτος να λύσει τα αυτονόητα, πώς θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να βγει από την οικονομική κρίση; Φαίνεται τελικά ότι τίποτα δεν λειτουργεί. Ούτε καν όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Περιφέρεια, η Τροχαία και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εμπλέκεται στην σήμανση της παλιάς Εθνικής Οδού Άργους – Τριπόλεως (γνωστός Κωλοσούρτης) δεν έχουν κάνει τίποτα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα για να εξασφαλίσουν την ασφαλή κυκλοφορία των χιλιάδων αυτοκινήτων αποκαθιστώντας την σήμανση που έχει καταστραφεί.

Τόσο ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, όσο και το anagnostis.org από τις αρχές του προηγούμενου Ιούνη είχαν δημοσιεύσει αναλυτικά ρεπορτάζ με φωτογραφίες των πινακίδων που ήταν καλυμμένες από αυτοκόλλητα που παρέπεμπαν σε διάφορα club ποδοσφαιρικής ομάδας από περιοχές της Πελοποννήσου και της Αθήνας. Όμως κανενός υπευθύνου δεν ίδρωσε το αυτί.

Και θα μπορούσε να αναρωτηθεί όποιος βλέπει την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών: Τελικά  κανένας δεν κάνει τη δουλειά του σε αυτόν τον τόπο;

Όπως γράφαμε και στις 4 Ιουνίου 2015, όταν δημοσιεύαμε μεγάλο φωτορεπορτάζ με τις καλυμμένες από κόκκινα αυτοκόλλητα πινακίδες του Κωλοσούρτη, όχι μόνο δεν γίνονται αντιληπτές ειδικά το βράδυ οι πινακίδες προειδοποίησης για δεξιά ή αριστερή στροφή, αλλά και η άκρη του δρόμου, αφού και οι προστατευτικές μπάρες είναι γεμάτες με αυτοκόλλητα.

Τελικά πέρασε πολύς καιρός και τα αυτοκόλλητα παραμένουν στη θέση τους έχοντας απλά αλλάξει χρώμα από τον καλοκαιρινό ήλιο. Από κόκκινα έγιναν άσπρα. Συνεχίζουν όμως να κρύβουν τις πινακίδες της σήμανσης.

 

Με όλα αυτά τα χάλια που επικρατούν στους δρόμους μας και στην προκειμένη περίπτωση στον Κωλοσούρτη, μάλλον φθάνουμε στους προορισμούς μας… κατά τύχη, ακόμα και σήμερα, πολούς μήνες μετά.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που προκληθεί ατύχημα εξαιτίας προβληματικής σήμανσης των οδών; Να τι προβλέπει η νομοθεσία που δεν τηρείται στην προκειμένη περίπτωση: Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση μελετών εφαρμογής, που αφορούν στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και στην εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής, είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, είτε οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, είτε οι Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης, που τις συντηρούν, κατά περίπτωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων αυτών έχουν την υποχρέωση της υλοποίησης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, και των σχετικών αστυνομικών αποφάσεων. Σε περίπτωση τώρα, που τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων διαπιστώσουν την ελλιπή ή εσφαλμένη σήμανση ή πλημμελή συντήρηση μέσων σημάνσεως από τις προς τούτο αρμόδιες υπηρεσίες, δύνανται να τις καλέσουν προς εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών εγκατάστασης νέας, απομάκρυνσης ή αντικατάστασης εσφαλμένης σήμανσης, καθώς και συντήρησης μέσων σήμανσης, τάσσοντάς τους σχετική προθεσμία ενέργειας. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων δύνανται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες καθ’ υποκατάστασή τους. Η υποκατάσταση αυτή περιλαμβάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για την εγκατάσταση, απομάκρυνση, αντικατάσταση και συντήρηση μέσων σήμανσης.