ΡεπορτάζΑρχείο

Το ιστορικό Τελωνείο του Ναυπλίου κατάντησε πάρκινγκ αυτοκινήτων

Σε πάρκινγκ αυτοκινήτων μετατράπηκε και πάλι από το πρωί του Σαββάτου η μικρή πλατεία – πεζόδρομος μπροστά στο παλιό ιστορικό Τελωνείο στο Ναύπλιο. Στην αρχή του πεζόδρομου Μπουμπουλίνας, κάποιοι ξεκόλλησαν το κολονάκι που έχει τοποθετηθεί για να αποτρέπει τους οδηγούς να σκαρφαλώνουν εκεί με τα αυτοκίνητά τους και στάθμευσαν φαρδιά – πλατεία ανάμεσα σε παιδιά που έπαιζαν και σε μεγάλους που περπατούσαν.

Μέχρι τουλάχιστον αργά το μεσημέρι, ούτε μια κλήση δεν είχε τοποθετηθεί στα παρμπρίζ των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων.

 

Κάποιοι ξεκόλλησαν το κολονάκι και πλέον σταθμεύουν αυτοκίνητα μπροστά στο ιστορικό Τελωνείο και τον πεζόδρομο

 

Πέραν των κινδύνων βέβαια που εγκυμονούν για τους πεζούς τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στο συγκεκριμένο χώρο, κρύβουν και την εικόνα του ιστορικού κτηρίου, που αποτελεί ένα κτίριο- τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου και το οποίο ερημώθηκε πριν από μερικά χρόνια με την απομάκρυνση της υπηρεσίας, ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος. Αρχικά, το 2004, μέσω πανηγυρικών δηλώσεων και τελετών, παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στον δήμο Ναυπλιέων προκειμένου να το αποκαταστήσει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και να το αξιοποιήσει. Αυτό όμως ποτέ δεν συνέβη και έκτοτε το κτήριο ερημώνει.

Αιτήματα για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου έγιναν και το 2012, από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για τη στέγασή του, αλλά και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση διοικητικού πρωτοδικείου. Οι δύο φορείς δεν υπέβαλαν πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου και δεν το πήραν.

Τελικά, μετά από αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου προκειμένου να στεγάσει χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2014, να παραχωρήσει για χρήση το κτίριο στο ΥΠΠΟ με όρο την αξιοποίηση και ανάδειξή του. Ιδέες και πάλι έπεσαν πολλές στο τραπέζι με κυρίαρχη να στεγάσει τη νεότερη οικονομική ιστορία της Πελοποννήσου.

Σήμερα κατάντησε πάρκινγκ αυτοκινήτων…

 

Το παλιό Τελωνείο τον περασμένο αιώνα, πριν γίνει πάρκιγκ

 

Το κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, όπως πιθανολογείται, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, και ανήκει στο χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Ναυπλίου. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999.