ΚοινωνίαΑρχείο

Tο ΕΣΠΑ θα φωτίσει καλύτερα τα μνημεία της Αργολίδας;

Ο Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη βουλή απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την ανάγκη σύγχρονου φωτισμού των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της χώρας για την ανάδειξη και την προστασία τους.

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στο ότι τα μνημεία αυτή την στιγμή φωτίζονται ανεπαρκώς και οι προβολείς που χρησιμοποιούνται σπαταλούν πολύ ενέργεια λόγω του ότι είναι παλαιάς τεχνολογίας. Η πρόταση Ανδριανού εστιάζει στην αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να αντικατασταθεί ο αναποτελεσματικός και ενεργοβόρος φωτισμός στα μνημεία της Αργολίδας με πιο σύγχρονες και οικονομικές μεθόδους φωτισμού, ιδέα που δεν φαίνεται κακή.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Σήμερα τα μείζονα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της χώρας (λ.χ. στην Αργολίδα Μυκήνες, Επίδαυρος, κάστρο Λάρισας, Παλαμήδι, Μπούρτζι) φωτίζονται ανεπαρκώς από ενεργοβόρους προβολείς παλαιάς τεχνολογίας οι οποίοι συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας και δεν αντικαθίστανται.

Το ζήτημα αυτό, που αφορά την ανάδειξη, αλλά και την προστασία, του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου, μπορεί να επιλυθεί με την αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση έργων για τον επιστημονικά άρτιο φωτισμό των ως άνω μνημείων, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων από την υιοθέτηση τεχνολογίας μικρότερης κατανάλωσης ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι είχαν στο παρελθόν ξεκινήσει συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση έργων για τον επιστημονικά άρτιο φωτισμό των ως άνω μείζονων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της Αργολίδας”.