ΚοινωνίαΑρχείο

Ο σεισμός της Λευκάδας έγινε αισθητός μέχρι και το Ναύπλιο

Πολύ ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση εντάσεως 6,0 Ρίχτερ, η οποία ταρακούνησε κυρίως την Λευκάδα στις 09:10 το πρωί της Τρίτης. Ο κόσμος στο νησί βγήκε έντρομος από τα σπίτια του, ενώ κατά τη διάρκειά του σκοτώθηκε μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής. Μία ακόμη 82χρονη έχασε τη ζωή της στο Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε.

Έντονη μετασεισμική ακολουθία:

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας και το εστιακό βάθος δεν ήταν μεγάλο (μόλις 5 χλμ.). Οι σεισμολόγοι θεωρούν τον σεισμό φυσιολογικό για το εν λόγω ρήγμα, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί πάνω από 20 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι 5,1 ρίχτερ. Παρόλα αυτά οι σεισμολόγοι θεωρούν τους μετασεισμούς λίγους και δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Οι ζημιές:

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ασπρογερακάτα, Δράγανο και Άγιο Νικήτα. Το χωριό Αθάνι με πληθυσμό 120 κατοίκους έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, αφού ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο. Ζημιές έχουν σημειωθεί και σε Ιθάκη και Κεφαλλονιά, και αφορούν κυρίως κατολισθήσεις σε δρόμους.

Στο πόδι ο κρατικός μηχανισμός:

Στις πληγείσες περιοχές μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη και στα τρία νησιά που επλήγησαν (Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη) έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ενώ στη Λευκάδα βρίσκονται ήδη οι Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων και Πατρών, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας.

 

(Φώτο από lefkadanews.gr)