ΆρθροΑρχείο

Η Εκλογή Νέου Προέδρου Αφετηρία για την Επανεκκίνηση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία μετά από μια παράταιρα μακρά και εξαντλητικά παρατεταμένη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, οδεύει την προσεχή Κυριακή στη δημοκρατική εκλογή του νέου Προέδρου της. Κατά τη διάρκεια της μακρόσυρτης αυτής προεκλογικής περιόδου, δόθηκε η δυνατότητα και στους 4 υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους και να αναδείξουν τις προτεραιότητές τους. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους εύλογες διαφοροποιήσεις τους, κοινός τόπος των τοποθετήσεων και των 4 υποψηφίων υπήρξε η συμφωνία τους στο ότι η ανερμάτιστη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεινώνει την κρίση και εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Και ταυτόχρονα, κοινό πεδίο σύμπτωσης όλων υπήρξε η διαπίστωση, με ποικίλλουσες διαβαθμίσεις εμφάσεως από τον καθένα, για την ανάγκη πολιτικής ανασύνταξης και οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, ώστε η Νέα Δημοκρατία ανανεωμένη σε πρόσωπα, δομές και διαδικασίες, να μπορέσει να απευθυνθεί με αξιοπιστία στην Ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την κρίση, να αποκαταστήσει την αμφίδρομη επαφή μαζί της και να κατορθώσει να εκφράσει πειστικά μια ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση εθνικής αναγέννησης που τόσο ζωτικά χρειάζεται ο τόπος.

Παρά, λοιπόν, τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές, η όλη προεκλογική διαδικασία επιβεβαίωσε και ενδυνάμωσε τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας. Η πολλαπλότητα θέσεων και απόψεων που κατατέθηκαν, πιστοποίησε την πλουραλιστική φυσιογνωμία της και την πολυσυλλεκτική σύνθεσή της, και ακόμη και οι αντιθέσεις και οι διχοστασίες που εμφανίστηκαν κατέδειξαν την ανθεκτικότητά της στον υγιή και απροκατάληπτο εσωκομματικό διάλογο και τη δυνατότητα συνύπαρξης στους κόλπους της διακριτών πολιτικοϊδεολογικών προσεγγίσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία συνιστούν ένα εδραίο κεκτημένο για τη μεγάλη φιλελεύθερη-δημοκρατική παράταξη, που βασιζόμενη σε αυτό μπορεί να ατενίζει την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Αρκεί φυσικά όλο αυτό το – σε γενικές γραμμές – θετικό κλίμα, να επισφραγιστεί, όπως διαφαίνεται από όλες τις ενδείξεις, από την κατά το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των οπαδών και φίλων της στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής. Η μαζική συμμετοχή θα αναζωογονήσει έμπρακτα τις σχέσεις του κόμματος με τις αστείρευτες δυνάμεις της λαϊκής του βάσης και θα προσδώσει στον νέο-εκλεγόμενο Πρόεδρό του την αναγκαία πλατειά δημοκρατική νομιμοποίηση που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στις υπαγορευμένες από τις συνθήκες επιβαλλόμενες τομές και ρήξεις, που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της παράταξης.

Γιατί, τελικά, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να σηματοδοτήσει μιαν ενωτική πρωτοβουλία που θα συσπειρώσει περαιτέρω το κόμμα και θα φέρει πίσω όσους για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια του γύρισαν την πλάτη. Να συμβάλει καθοριστικά ώστε η Νέα Δημοκρατία να προωθήσει με αποφασιστικά βήματα τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και τον ηθικό επανεξοπλισμό της πολιτικής. Να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η μεγάλη φιλελεύθερη-δημοκρατική μας παράταξη ως αντιπολίτευση σήμερα και ως κυβέρνηση αύριο, ώστε με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και αναδημιουργίας να θέσει στέρεα τα θεμέλια για την έξοδο από την κρίση και την ανοικοδόμηση της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.

Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν μέσα από μια ανανεωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό, να σχηματίσει την καινούργια πλειοψηφία που θα κάνει πράξη το όραμα για την καλύτερη Ελλάδα του Αύριο. Και θα αφήνει πίσω όλους αυτούς που σήμερα καταδολιεύονται τις ελπίδες και τις αγωνίες των πολιτών, αδυνατώντας να επιλύσουν τα προβλήματά τους, επενδύοντας ουσιαστικά μόνο, όσο και αν είναι επώδυνο να το παραδεχτούμε, στις δικές μας , μέχρι πρότινος , αδυναμίες. Αφού, όπως άλλωστε επιγραμματικά τόνιζε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, «στην πολιτική πολλές φορές, τη δύναμη των αντιπάλων μας τη δημιουργούν οι δικές μας αδυναμίες». 
 
* Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου είναι δικηγόρος με έδρα το Άργος.