ΠολιτισμόςΑρχείο

Η βυθισμένη Αργολίδα θα είναι αξιοθέατο για τις μελλοντικές γενιές

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, επιστημονικές μελέτες κάνουν λόγο για βυθίσεις διαφόρων τμημάτων της Αργολίδας λόγω της εντατικής υδρομάστευσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αμερικανικής μελέτης σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν η Νέα Κίος, το Δρέπανο, το Βιβάρι, η Κάντια, η Ερμιόνη, το Πορτοχέλι, η Επίδαυρος (για δεύτερη φορά), ενώ θα βουλιάξει σημαντικό μέρος του Ναυπλίου, οι πηγές της Λέρνας και γενικότερα όλα τα παραθαλάσσια μέρη.

Αυτή πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού ήδη ένα από τα αξιοθέατα του νομού είναι και η βυθισμένη πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου. Στην παραλία «Καλυμνιός» μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος, ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί και στα νερά αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της, είτε με βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας.

Η βυθισμένη Επίδαυρος διαφημίζεται ως αξιοθέατο και προτείνεται στους επισκέπτες να κάνουν μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσουν σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας. Το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα, και φυσικά κάτι ανάλογο θα συμβεί αν κάποτε επιβεβαιωθούν οι μελέτες και βουλιάξουν τα παράλια της Αργολίδας, κάτι που τώρα φαντάζει σαν το αστείο της παρέας παρά σαν κάτι που είναι πιθανό να συμβεί κάποτε…

Ας πάρουμε όμως μία γεύση από την Ατλαντίδα της Αργολίδας:

Βίντεο από την ιστοσελίδα fryktories.net και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λεκάκη.

 

Διαβάστε Επίσης:

Με αφανισμό κινδυνεύουν τα παράλια της Αργολίδας