ΚοινωνίαΑρχείο

Λαβωμένος ο Στάικος Σταϊκόπουλος

Στόχος βανδάλων είχε γίνει πριν από χρόνια ο Αδριάνας του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, αλλά και σήμερα ημέρα του εορτασμού των 193 χρόνων από την άλωση του Παλαμηδίου, το μνημείο παραμένει βεβηλωμένο.

Ο μαρμάρινος ανδριάντας έχει φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη Νικόλα το 1966 και έγινε  με χορηγία της δισεγγονής του ήρωα, Ζαχαρούλας Παπαμάρκου.

Τον ήρωα του 1821 τον θυμάται η πολιτεία μια φορά το χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Στις 14 Αυγούστου 1996, ύστερα από πρόταση της εφημερίδας “Ζάτουνα” στην στη γενέτειρά του πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και τον Πρόεδρο της τότε Κοινότητας, η Αδελφοποίηση Ναυπλίου και Ζάτουνας, για να τιμηθεί, ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος, το ηρωϊκό παλικάρι και οι αγώνες του για την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο ανδριάντες του Στάϊκου.

Ο πρώτος στήθηκε στο Ναύπλιο το 1966, κάτω από το Κάστρο του Παλαμηδιού και έγινε με δαπάνη της δισέγγονης του αγωνιστή Ζαχαρούλας, ο δε δεύτερος στη γενέτειρά του Ζάτουνα, σε ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης, και έγινε με δαπάνες του Ζατουνίτη Αθανασίου Κομνηνού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 13-8-1983. Στη Ζάτουνα, στο πατρικό του σπίτι έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα.