Το Ναύπλιο από το Βυζάντιο στην Αναγέννηση
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.00 στο Βουλευτικό θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δρ. Ιστορίας και συγγραφέα Θάνου Κονδύλη με θέμα: “Ναύπλιο, από τη Βασιλεύουσα στη Γαληνοτάτη: 900-1540 – Μια ιστορική πορεία μέσα από μαρτυρίες και εικόνες“.
Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιαστεί σύντομα η ιστορία και ο πολιτισμός του Ναυπλίου από το 900 περίπου ως το 1540. Είναι η περίοδος που το Ναύπλιο οργανώθηκε από τους Βυζαντινούς, αναπτύχθηκε, και από απλή πόλη της νότιας Ελλάδας έγινε επί Βενετών ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.
Βυζάντιο, Φραγκοκρατία, Βενετοκρατία – μέχρι τη μέρα που οι Βενετοί παρέδωσαν την πόλη στους Τούρκους το χειμώνα του 1540.
Aπεικονίσεις (σε μορφή POWER POINT), καταγράφουν με απλά λόγια την ιστορική πορεία της αγαπημένης πόλης. Επί 600 και πλέον έτη τούτη ήταν ο χώρος όπου ο κόσμος της ζούσε σε ένα περιβάλλον που προάσπιζε την ευημερία, την πρόοδο, τη δικαιοσύνη, το εμπόριο, τον πολιτισμό και πολλά άλλα, πάντα σε ένα πλαίσιο που πολλές φορές ήταν δομημένο κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Επιπλέον, πέρα από τις γκραβούρες και τις λοιπές φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν, θα παρεμβάλλει στην ομιλία του μικρές σκηνές της καθημερινής ζωής των κατοίκων, για να αναδειχτεί καλύτερα η εσωτερική ουσία και η συνοχή της πόλης μέσα από τα μάτια των κατοίκων της, δηλαδή των ίδιων ανθρώπων που στο πέρασμα των αιώνων ανάλωσαν τη ζωή τους μέσα στα τείχη του Ναυπλίου.
Ποιός είναι ο Θάνος Κονδύλης;
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ύστερα από πολυετείς σπουδές Αρχαιολογίας και Ιστορίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία αναγορεύτηκε το 2006 διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Ο κ. Κονδύλης τιμήθηκε με το Καυτανζόγλειο Βραβείο για το έτος 2015 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διατριβή του με τίτλο Το Ναύπλιο (1389-1540) Μια ευρωπαϊκή πόλη στην ελληνοβενετική Ανατολή.
Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Διετέλεσε για σειρά ετών συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, ιστορικά έργα και δοκίμια.