ΠολιτικήΑρχείο

Πολλά τα προβλήματα με τις αγροτικές ενισχύσεις-Ερώτηση Ανδριανού

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε σήμερα ο Γιάννης Ανδριανός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης 2015 σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και από την μη καταβολή της σε μεγάλο αριθμό παραγωγών. Η ερώτηση περιλαμβάνει πέντε σκέλη που καλύπτουν επίσης το δικαιωμα ενστάσεων και τα γραφειοκρατικά προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Σημαντικά προβλήματα έχουν ανακύψει τις τελευταίες μέρες στις πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης καθώς δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι είτε τους έχουν καταβληθεί μειωμένα ποσά, είτε έχουν αποκλειστεί εντελώς από τη Βασική Ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 676.000 παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου περίπου το 54% της συνολικής επιδότησης του 2015 στους λογαριασμούς των 564.000 παραγωγών, αφού δεν καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσόν της Βασικής Ενίσχυσης, όπως επίσης και η Πράσινη Ενίσχυση, ενώ εκκρεμούν και ενισχύσεις στους Νέους Αγρότες.

Επίσης πολλά προβλήματα έχουν προκύψει από τα μη επιλέξιμα αγροτεμάχια και από τους ελέγχους τηλεπισκόπησης με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να πληρώνονται με περικοπές ποσών ή να μη λαμβάνουν καθόλου ενίσχυση χωρίς να έχουν ακόμα τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει και με παραγωγούς που τους είχαν μεταβιβαστεί δικαιώματα τα προηγούμενα χρόνια (κυρίως νέοι αγρότες), στους οποίους λόγω λανθασμένης υποβολής φόρμας μεταβίβασης το 2015 από τα ΚΕΑ, τους εκδόθηκαν ελάχιστα δικαιώματα σε σχέση με αυτά που που έπαιρναν τις προηγούμενες χρονιές.

Από τα μειωμένα ποσά ενίσχυσης που καταβλήθηκαν, αφαιρέθηκε ολόκληρο το ποσό των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ (και όχι σε δύο δόσεις όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια) με συνέπεια σε πολλούς παραγωγούς να μένουν ελάχιστα (ή ακόμη και καθόλου) χρήματα. Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αίτηση ενίσχυσης υπέβαλαν 718.000 παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί, που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, περίμεναν με αγωνία τα χρήματα των ενισχύσεων του 2015 και καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς για να καλύψουν κατά το δυνατόν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις πληρωμές των ενισχύσεων.
2. Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα επιβαρυνθούν για γραφειοκρατικά προβλήματα για τα οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται.
3. Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό των ενισχύσεων στους δικαιούχους.
4. Με ποια ακριβώς διαδικασία θα πραγματοποιηθούν οι ενστάσεις των δικαιωμάτων και με ποια κριτήρια; Θα περιλαμβάνονται σε αυτές και διορθώσεις στις φόρμες μεταβιβάσεων με επανάληψη στο ορθό;
5. Θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς – και με ποια διαδικασία – να υποβάλουν ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης;”