ΠολιτισμόςΑρχείο

Καλοτάξιδες οι …συγχορδίες του Λυγίζου

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, παρουσιάστηκε η νέα Ποιητική συλλογή του Πέτρου Λυγίζου με τίτλο «Οι σιωπηλές συγχορδίες του ακορντεόν».

Η ποιητική συλλογή παρουσιάστηκε από τις φιλολόγους Βασιλική Τράκα και Καλλιόπη Καλποδήμου. Στην εκδήλωση συμμετείχε με ένα μικρό θεατρικό η ομάδα Προσκήνιο.

Το ποίημα εκδίδεται από τον οίκο ‘’Ανώνυμο Βιβλίο’’, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχε η Παναγιώτα Μωυσιάδου. Πρόκειται για ένα ενιαίο ποιητικό σώμα όπου υμνείται ο έρωτας. Όχι μόνον ο έρωτας με τη στενή του έννοια, αλλά  και εκείνη η μορφή της βαθιάς αγάπης που υπερβαίνει κάθε εγωισμό και γίνεται προσφορά, αληθινή και ανιδιοτελής. Στο ποίημα, λανθάνει η μελαγχολία που προκύπτει από το φόβο ή την πιθανότητα της εγκατάλειψης. Ωστόσο, η μελαγχολική αυτή αίσθηση –σταδιακά- δίνει τη θέση της στην ευεξία που γεννήθηκε από τον θρίαμβο της αγάπης, τόσο μάλιστα που το ποιητικό υποκείμενο βιώνει μιαν (φαινομενικά) ανεξήγητη πληρότητα. Ο Χρόνος και ο Χώρος αποκτούν την υπερφυσική διάσταση που τους αρμόζει, καθώς το ερωτικό συναίσθημα έχει τέτοιο βάθος και ένταση που ξεπερνά τα στενά όρια της καθημερινής εμπειρίας. Έτσι, η αγάπη –παρά την αίσθηση της απώλειας- γίνεται τελικά το απόλυτο όπλο που ενδυναμώνει τον ‘’εγκαταλελειμμένο’’ ήρωα και τον καθιστά ικανό να συνεχίσει το ρομαντικό ταξίδι του στη ζωή.