ΠολιτισμόςΑρχείο

«Το μυρολόγι της φώκιας» στο Άργος

Την Παρασκευή 18-12-2015 & ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” θα παρουσιαστεί η παράσταση “Το μυρολόγι της φώκιας – Το καμίνι” σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Τιμή Εισιτηρίου Προπώλησης 10€, Εκδοτήρια: 12€.

Σημεία προπώλησης : Εν Λευκώ Modern Bistro & Grifo Cafe , Άργος.

Στο *‘Μυρολόγι της Φώκιας’, ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνική μουσική από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, και αφομοιωμένα μοτίβα της μνήμης και της απώλειας. Μέσα σ’ αυτήν την σπαρακτική, αλλά παγιωμένη αρμονία του ηλιοβασιλέματος έρχεται αθόρυβη αλλά επελαύνουσα η Νύχτα. Όλα τα πράγματα, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το φυσικό πλαίσιο, καθώς κι όλα τα έμψυχα όντα, έχουν τακτοποιήσει τη σχέση τους με τον χώρο και με τον χρόνο. Μόνο ένα εννιάχρονο κορίτσι ταράζεται, τρομάζει, απ’ αυτήν την ολοένα αυξανόμενη αλλαγή από το φως στο σκοτάδι, ξεσυντονίζεται και ‘χάνεται’ , γλιστρώντας από ψηλά μ’ ένα μπλούμ μες στη θάλασσα, ενώ άνθρωποι και πράγματα γύρω, συνεχίζουν ανυποψίαστα τον σκοπό τους.

‘Το Καμίνι’ είναι μια ευφρόσυνη αντίστιξη στο ‘Μυρολόγι’, ένας ύμνος στο κίνητρο της ζωής, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα, που προκαλούν όμως τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο, από τον βαθμό της άγνοιας και της αθωότητας, των μικρών ή των μεγάλων στην ηλικία κυνηγών της ζωής ή των καταστροφέων της ∙ μέσα σ’ έναν ανοιξιάτικο παράδεισο ενός πολύχρωμου Απρίλη, ο οποίος σαν αυτονόητος και δεδομένος, δεν συγκινεί ιδιαιτέρως τους υπνοβάτες που τον κατοικούν. Όμως μια δεκαοχτάχρονη , έχοντας διατηρήσει ζωντανή την πυξίδα της, παρακάμπτει όλα τα ‘πρέπει’ και δεν πρέπει, και λούζεται μέσα στο άσπιλο, έκτατο, μοναδικό θαλάσσιο καμίνι της χαράς.

*Μυρολό(γ)ι το, θρηνητικόν άσμα αδόμενον παρά νεκρόν κατά την κηδείαν. Επίτομο Λεξικό Δ. Β Δημητράκου

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης
EIKΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Αριστείδης Πατσόγλου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αλεξία Φωτιάδου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιάννης Κολόι