ΆρθροΑρχείο

Ας ξαναγαπήσουμε την Πόλη μας

Βαγγέλης Παν. Τζαβέλλας

Δικηγόρος Απόφοιτος Νομικής Σχολής Αθηνών, Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών

 

Η εικόνα μίας πόλης είναι χωρις αμφιβολία κυρίως αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου, όμως καθοριστική είναι η συνδρομή των πολιτών της. Ας αναρωτηθούμε ..Δύναται μια πόλη να παραμένει συνολικά καθαρή μόνο από τις υπηρεσίες του Δήμου ; Εάν αδιαφορούν οι πολίτες είναι δυνατόν οι υπηρεσίες να τα προλάβουν όλα σε περιόδο κρίσης χωρις επαρκές προσωπικό ;

Είμαστε, ως οφείλουμε, ευαισθητοποιημένοι στην καθημερινότητα μας απέναντι σε συνανθρώπους μας όπως τα Αμέα και συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές με σεβασμό , ευγένεια και δικαιοσύνη ;

Στην πρωτεύουσα του Δήμου Άργους -Μυκηνών, την πόλη του Άργους, θα ολοκληρωθεί σε λίγο χρονικό διάστημα μία εκτεταμένη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Πλακόστρωτοι πεζόδρομοι με νέα υλικά και καλύτερες προδιαγραφές προσβασιμότητας, ασφαλέστεροι χώροι αναψυχής για την οικογένεια , νέα δέντρα και φυτά, ελκυστικότεροι φωτισμοί , νέα τοπόσημα σημεία συνάντησης θα παραδοθούν στους πολίτες για χρήση.

Είναι καθήκον όλων μας να γίνουμε κοινωνοί μίας προσπάθειας να προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού και να διαφυλάξουμε τους νέους δημόσιους χώρους που θα δημιουργηθούν. Χαρακτηριστικά, δεν μας τιμούν ενέργειες και συμπεριφορές όπως : 1) Η ρίψη σε κάθε μας βήμα διαφόρων σκουπιδιών (για παράδειγμα ακόμη και τις αποδείξεις συναλλαγών ΑΤΜ, που τόσο απενοχοποιημένα πια τις ρίχνουμε στο έδαφος ). 2) Οι εικόνες των κατειλημμένων πεζοδρομίων από τα μηχανάκια και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων στους πεζόδρομους, που εμποδίζουν τις μητέρες με τα καρότσια, αλλά και την διέλευση αμαξιδίων Αμέα. 3) Η παραποίηση των σημάτων της Τροχαίας από ασυνείδητους που καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων . 4) Η ανεύθυνη στάση του φιλόζωου που ενώ θα έπρεπε να αναλαμβάνει συνειδητά την ευθύνη ενός κατοικίδιου, το οδηγεί κυνικά οπουδήποτε στην πόλη για την «ανάγκη» του. Επίσης είναι συχνό το λυπηρό φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων (βασικός δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζονται και οι άλλες μορφές ζωής). 5) Η “εμφανής” αντίδραση κάποιων που διοχετεύουν την οργή τους ( στο όνομα μίας “εναλλακτικότητας” ή επαναστατικότητας ) γράφοντας κάθε λογής συνθήματα σε τοίχους και κακοποιώντας κτιρία και μνημεία με χρώματα και σπρέι. Και πολλά άλλα… Η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι θέμα αγωγής και παιδείας του καθενός μας.

Το να διαβιούμε με σεβασμό για το συνδημότη μας μέσα σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον είναι κάτι το οποίο απορρέει κυρίως απο εμάς τους ίδιους. Πρέπει να αποτινάξουμε τον ωχαδελφισμό, την απάθεια και την ανευθυνότητα. Όταν συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας περιστατικά και συμπεριφορές απαξίωσης, καταστροφής και βεβήλωσης και αδιαφορούμε, γινόμαστε και εμείς συνένοχοι. Οφείλουμε να καταστούμε ενεργοί, μαχόμενοι πολίτες με συναίσθηση και συνείδηση όχι μόνο των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας αλλά κυρίως των υποχρεώσεών μας σε σχέση με την πόλη.

Ας ξαναγαπήσουμε λοιπόν την πόλη μας, αλλάζοντας νοοτροπία, είναι κάτι που δεν στοιχίζει χρήματα, αλλά όλοι μας θα βγούμε συνολικά και πολυεπίπεδα κερδισμένοι και κυρίως τα παιδιά μας.