ΠολιτικήΑρχείο

Μανιάτης: Δεν ψηφίζουμε ούτε μειώσεις συντάξεων ούτε αυξήσεις εισφορών

Τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ανέδειξε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), καθ. Γιάννης Μανιάτης, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA», με ειδική αναφορά στα 1,8 δις ευρώ που η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει για το 2016 προβλέπει να εισπράξει από αυξήσεις εισφορών ασφαλισμένων και μειώσεις συνταξιούχων.

Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 4 κατηγορίες ασφαλισμένων που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα:

  1. Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους προβλέπονται συνολικές ασφαλιστικές εισφορές 39%, στις οποίες αν προστεθεί και ο φόρος εισοδήματος 26%, φτάνει στο 65% των εσόδων που εισπράττει συνολικά το κράτος.
  2. Οι αγρότες, για τους οποίους υπάρχουν αυξήσεις που μπορεί να φτάνουν και το τριπλάσιο των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν σήμερα, γεγονός που θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε έκρηξη κινητοποιήσεων του αγροτικού πληθυσμού κι εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου.
  3. Τα άτομα με αναπηρία (ΑΜεΑ), για τους οποίους προβλέπονται μειώσεις με βάση το βαθμό αναπηρίας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται κατά 20% το ΕΚΑΣ σε πάνω από 100.000 νέους ασφαλισμένους, με ταυτόχρονη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων που π.χ. στο ΙΚΑ για οικογένεια με 3 παιδιά από 300 ευρώ ανά μήνα γίνονται 140 ευρώ το μήνα.
  4. Όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο, αφού με την κυβερνητική πρόταση οι ασφαλισμένοι των 35-40 ετών που έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά σε εισφορές, υφίστανται δραστικές περικοπές έως και 30%, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει σε εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία και στροφή των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)  δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε μειώσεις συντάξεων, ούτε αυξήσεις εισφορών. Αντίθετα, προτείνει μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις, αντί να οδηγηθεί στους λογαριασμούς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αποπληρωμής του χρέους, να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.