ΠολιτισμόςΑρχείο

Η επέτειος της Α’ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο

Εκδηλώσεις την 194η επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, στη Νέα Επίδαυρο, παρουσία του αντιπροέδρου της βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού που εκπροσώπησε τη βουλή των Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από την Βουλή των Ελλήνων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιελάμβαναν αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, αλλά και επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση για την Α’ Εθνοσυνέλευση που διατηρεί η Βουλή των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και απηύθηναν χαιρετισμό οι τρεις βουλευτές της Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Μανιάτης και Γιαννης Ανδριανός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Δημαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής.

Η Α’ Εθνοσυνέλευση του Ιανουαρίου 1822 υπήρξε ο πρόδρομος της Βουλής των Ελλήνων, αποτελώντας το θεμέλιο της συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους και καθορίζοντας την μετέπειτα πορεία της χώρας. Με την Α’ Εθνοσυνέλευση οι επαναστατημένοι Έλληνες εισάγονται στον οργανωμένο πολιτικό βίο, πορεία που έφερε αρχικώς την ανεξαρτησία και τελικά το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Η προσφορά της Α´ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου ήταν τεράστια, όχι μόνο λόγω των προφανών υπηρεσιών της στην οργάνωση και τη νομιμοποίηση της Επανάστασης, αλλά και γιατί αποτέλεσε παρακαταθήκη στην πολιτική παιδεία των Ελλήνων. Στο εξής, όποτε οι Έλληνες βρίσκονταν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι του πολιτικού τους βίου, θα είχαν έτοιμη την πιο δίκαιη μέθοδο λήψης αποφάσεων: τη συγκρότηση εθνικής συνέλευσης.