ΠολιτισμόςΑρχείο

Τι προτείνουν οι συγγραφείς της Αργολίδας για το συμπόσιο

Μετά από την πρόσκληση-πρόκληση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για συνεργασία στο Συμπόσιο που είναι αφιερωμένο στους Συγγραφείς και Λογοτέχνες της Αργολίδας τον Μάρτη και Απρίλη του 2016, η Ένωση Συγγρεφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας, δια της Κατερίνας Παπανδριανού, γνωστοποιεί τις προτάσεις της:

” ΠΡOΤΑΣΕΙΣ για το Συμπόσιο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής» το οποίο εκτός από τις παρουσιάσεις των συγγραφέων της Αργολίδας, τις ομιλίες των Πανεπιστημιακών δίνει τη δυνατότητα σε συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων και σε όλα τα παιδιά της εκπαίδευσης να οργανώσουν εργαστήρια που να εμπεριέχουν γραφή. Αυτό το Συμπόσιο είναι μια ιδέα της προέδρου του Τμήματος, Άλκηστις Κοντογιάννη, που το στηρίζει με πάθος και προσωπική εργασία. Σύμφωνα με τα σχέδιά της έχουν προσκληθεί οι ντόπιοι φορείς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να τις μετουσιώσουν μαζί με πολλούς άλλους σε δημιουργικότητα και γραφή. Εκ μέρους της Ένωσης μας, η οποία είναι συνδιοργανώτρια στο Συμπόσιο, προτείνονται οι παρακάτω προτάσεις:

1.  Ζωγραφική – γραφή στους τοίχους. Οι μαθητές να ζωγραφίσουν και να γράψουν χαϊκού ή άλλους στίχους ποίησης δικούς τους ή Ποιητών της Αργολίδας στον τοίχο ή στη μάνδρα του Σχολείου τους. Αυτό σε συνεργασία με τον καθηγητή των Καλών Τεχνών εφόσον υπάρχει ή με όποιον εκπαιδευτικό δηλώσει επιθυμία. Ο Δήμαρχος ή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρέπει να αναλάβει το κόστος των χρωμάτων.

2. Ανάγνωση. Η «Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας» σκέπτεται να δημιουργήσει «Λέσχη Ανάγνωσης», ανοιχτή, όχι μόνο για Λογοτέχνες αλλά και για φιλαναγνώστες. Έτσι το πενταήμερο των εκδηλώσεων, θα μπορούσαμε να κάνουμε παρουσίαση του έργου ενός συγγραφέα της επιλογής μας. (να επιλέξουμε έναν συγγραφέα και να διαβάσουμε το έργο του ή αποσπάσματα από αυτό)

3. Θεατρική παράσταση. Ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, συγγραφέας και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» θα δραματοποιήσει το πρώτο μου βιβλίο «Το 1715, το τελευταίο φιλί στ’ Ανάπλι». Με τον τρόπο αυτό η Ένωσή μας θα υποστηρίξει το Συμπόσιο και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχετική θεατρική παράσταση με συγγραφέα της Αργολίδας.

4. Βραδιές μελοποιημένης ποίησης. Ο τραγουδοποιός Γιάννης Νανόπουλος έχει μελοποιήσει ποιήματα της αδελφής του Ελένης Νανοπούλου, ποιήτριας, αλλά και δυο ποιήματα του Πάνου Λιαλιάτση. Η ποιήτρια Μαίρη Παναγιωτίδου έχει δώσει πολλά ποιήματα στο Σπύρο Σαμοϊλη αλλά και σε άλλους συνθέτες για μελοποίηση. Ο ποιητής Θεοδόσης Σπαντιδέας στο Νότη Χασάπη. Η Χάρις Τσεκούρα, ο Θοδωρής Γκόνης, η Ντηλιά Γκέλη, ο Πάνος Σταθόγιαννης είναι ακόμα μερικά ονόματα των οποίων έχουν μελοποιηθεί πολλά ποιήματά τους. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν και άλλοι ποιητές τους οποίους δεν γνωρίζω. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μια βραδιά μελοποιημένης ποίησης.

5. Παρουσιάσεις βιβλίων. Με την ευκαιρία του Συμποσίου θα μπορούν να διοργανωθούν και παρουσιάσεις βιβλίων των Λογοτεχνών της περιοχής.

Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (ts.uop.gr και ts.uop.gr/tsdie, Συμπόσιο Συγγραφέων και Δεξαμενή ιδεών) για να βρείτε τις προτάσεις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών για το Συμπόσιο και ξεκινώντας από εκεί να προκαλέσετε τις δικές σας ιδέες να αναδυθούν, τις οποίες μπορείτε και να μας τις στείλετε. “