ΠολιτισμόςΑρχείο

Ποιό Λούβρο; Ποιό Βρετανικό μουσείο; Η Τεγέα!

Μία ξεχωριστή ευρωπαϊκή διάκριση για την Τεγέα και την Αρκαδία, καθώς το ιστορικό αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής αποτελεί το μοναδικό ελληνικό δημόσιο Μουσείο που συμμετέχει στον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016».
 

Ο διαγωνισμός «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016», οργανώνεται από το European Museum Forum (EMF), έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων (europeanmuseumforum.org).

Ύστερα από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Ζάγκρεμπ,  αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του EMF ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες προς βράβευση για το 2016, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στη Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, στην οποία η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Μουσείου. 
 

Την άνοιξη του 2015 συγκροτήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μουσείου Τεγέας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και, ακολούθως, υποβλήθηκε η αίτηση στον οργανισμό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ».
 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907) αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί με τη βοήθεια πρωτοποριακών ψηφιακών εφαρμογών από το 2014.