ΆρθροΑρχείο

Συστράτευση για μια Δημιουργική Ελλάδα

Η ξεκάθαρη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μια εποικοδομητική αλλά υπέρμετρα παρατεταμένη προεκλογική διαδικασία, σηματοδοτεί από κάθε άποψη την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας περιόδου στα πολιτικά μας πράγματα. Κατ’ αρχάς, γιατί με την ανάδειξη του νέου Προέδρου τέθηκε, με τον καλύτερο τρόπο, τέλος στο κενό ηγεσίας που μήνες τώρα ταλαιπωρούσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση και, επί της ουσίας, ανέστελλε αν δεν ακύρωνε, κάθε πολιτική της πρωτοβουλία, αφήνοντας χώρο σε μια ανίκανη κυβέρνηση να μονοπωλεί την πολιτική «ατζέντα». Κατά δεύτερον, γιατί με βάση τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της, η Νέα Δημοκρατία απέκτησε μια νέα δυναμική, που ήδη από τα πρώτα βήματα της νέας ηγεσίας της, της έδωσε τη δυνατότητα να ανατρέψει τους ως τώρα διαμορφωμένους πολιτικούς συσχετισμούς και της παρέχει βάσιμα την ευχέρεια να μπορέσει να αναδιατάξει σύντομα ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Και κατά τρίτον, γιατί καθεαυτή η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις τολμηρές προτάσεις και τη σαφή πλατφόρμα που διατύπωσε καθ’ όλη τη διάρκεια του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα, προμηνύει τη στροφή της μεγάλης φιλελεύθερης-δημοκρατικής παράταξης προς περισσότερο ρηξικέλευθες θέσεις, που θα της επιτρέψουν να αγκαλιάσει και να εκφράσει μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έτσι να κατορθώσει να ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτεί η Ελληνική κοινωνία.

Αυτή η νέα ελπιδοφόρα περίοδος, που σηματοδοτεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κατέστη ευκρινέστερη και πήρε σαφέστερη μορφή με τη σταθμικού χαρακτήρα πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στις 14/1/2016. Με αυτήν, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος χάραξε σε αδρές γραμμές το νέο προσανατολισμό της παράταξης προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της «μεγάλης Κεντροδεξιάς», ξεκαθάρισε χωρίς καμιά αμφισημία ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», προσδιόρισε με αδιαφιλονίκητη ενάργεια την προσήλωση της ΝΔ στο δίπολο «ελευθερία και αλληλεγγύη» ως αμετάθετη ιδεολογική της σταθερά, και κήρυξε ασυνθηκολόγητο πόλεμο στο λαϊκισμό, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι «εμείς παίρνουμε οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό». Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια βαρυσήμαντη τοποθέτησή του, αφού τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», διακήρυξε απερίφραστα ότι «εμείς “α λά καρτ” στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε. Το ξεκαθαρίζουμε. Οριστικά», σημειώνοντας εμφατικά ότι «η εντολή που έλαβα από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα».

Το ακόμη σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια ομιλία του, επανειλημμένα επανέλαβε το προσκλητήριό του για τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου στον αγώνα, που κεντροθέτησε ως πρώτη προτεραιότητά του, για μια «Δημιουργική Ελλάδα». Αφού, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι είναι απαράδεκτο «η Δημιουργική Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, να μένει μακριά από την πολιτική», προχώρησε δεσμευόμενος ότι «εμείς θέλουμε να εκφράσουμε αυτή τη Δημιουργική Ελλάδα» και συνέχισε σημειώνοντας εμφατικά ότι «καλούμε τη Δημιουργική Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια». Την προσπάθεια δηλαδή για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», για «μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», ώστε «να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον εφιάλτη των μνημονίων» και να κάνουμε πράξη «την εθνική ανασυγκρότηση, την ισότιμη συμμετοχή μας πια στην Ευρώπη των πολιτών». Πρόκειται για ένα προσκλητήριο συστράτευσης για το Αύριο της χώρας, που βάζει τέλος στις ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, αποβλέπει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή δημιουργική προσπάθεια για το Μέλλον και κοιτάζει μπροστά χωρίς βαρίδια, εμμονές και προκαταλήψεις. Αυτή η συστράτευση στην προσπάθεια για μια Δημιουργική Ελλάδα, που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι για τη Νέα Δημοκρατία το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Εποχή. Και, ταυτόχρονα, για την πατρίδα μας η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την ταχεία και μόνιμη έξοδο από την κρίση, και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό το στοίχημα με συστηματική οργάνωση, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα, οφείλουμε να το κερδίσουμε για το σήμερα το δικό μας και το αύριο των παιδιών μας. Στο χέρι μας είναι. 
 
* Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου είναι Δικηγόρος, Πολιτευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας