ΚοινωνίαΑρχείο

Θα βρουν οι δήμοι λύση για τα σκουπίδια ή θα τους πνίξουν;

Την απόφασή τους να διαχειριστούν τα σκουπίδια που παράγουν οι δήμοι τους, ακολουθώντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως έχει διατυπωθεί από τον υπουργό Γιάννη Τσιρώνη κι όχι το ΣΔΙΤ που προωθεί η Περιφερειακή αρχή Τατούλη, επιβεβαίωσαν εκ νέου οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία αρκετών βουλευτών της Πελοποννήσου.

Η συνάντηση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης με πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δημάρχου Άργους Μυκηνων Δημήτρη Καμπόσου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με σκοπό την ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την λειτουργία των Δήμων, πρωτίστως όμως για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα άτυπη συνάντηση δημάρχων, των μεγαλύτερων δήμων της Πελοποννήσου, στο ‘Αργος με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι δήμαρχοι στο σύνολό τους ζήτησαν να τους δοθεί η αρμοδιότητα να διαχειριστούν μόνοι τους τα σκουπίδια που παράγει ο Δήμος τους μέσα από μικρές μονάδες διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και σημείωσαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να περάσει το ΣΔΙΤ και να πληρώνουν οι πολίτες για σκουπίδια που δεν παράγουν, σύμφωνα με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει το εν αναμονή ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

Αυτά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αφού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας δήμος δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων του, πόσω μάλλον να το εφαρμόσει κιόλας. Ενώ ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει και μετρά αντίστροφα, εμείς ακόμα συζητάμε για το σε ποιόν ανήκει η αρμοδιότητα, και από έργα τίποτα! Όταν έρθει η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό κλασικά ο ένας θα ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον, ενώ υπεύθυνοι είναι όλοι τους για την αδικαιολόγητη ολιγωρία που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μεγάλη ήττα μόνο και μόνο που εν έτει 2016 συζητάμε ακόμα πως θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, ένα πρόβλημα που έπρεπε ήδη να είναι λυμένο προ ετών.

Ας δούμε τέλος τι αναφέρει το κοινό ψήφισμα των δημάρχων:

«Η κοινή σύσκεψη δημάρχων, βουλευτών και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την κυβέρνηση οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις και κανονιστικές αποφάσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης. Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα που συνδέεται με την διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους τους.

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων ΕΣΔΑ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Συναντήσεις με στόχο την συνεννόηση, την ενημέρωση και την συναίνεση σε μείζονα ζητήματα θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε, να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερα δε, τα άλλα μεγάλα ζητήματα όπως η δραματική μείωση των φόρων, κοινωνικά θέματα δημοσίας περιουσίας, θα συνεχιστούν με στόχο την ουσιαστική στήριξη των δήμων».