ΚοινωνίαΑρχείο

Αντικαθιστούν το ξύλο με πλαστικό στα νεοκλασικά του Ναυπλίου!

Σε μία σοβαρή καταγγελία που αν αποδειχθεί μπορεί να οδηγήσει σε ποινές, προβαίνει ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας. Οι ξυλουργοί κάνουν λόγο για εκτεταμένες παραβιάσεις σχετικά με την Αναστήλωση Κατοικιών και Επαγγελματικών Χώρων που βρίσκονται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα κουφώματα, ακόμα και σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης, π.χ. Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Πλατεία Ψαρομαχαλά, οδός Ψαρών. Έτσι όμως αλλοιώνεται το παραδοσιακό χρώμα της πόλης όταν δίπλα σε δίφυλλες ξύλινες πόρτες -έργα τέχνης- τοποθετούνται πλαστικές!


Τι προβλέπουν τα Πολεοδομικά Διατάγματα

Ο νόμος επιβάλλει στους ιδιοκτήτες των νεοκλασικών του Ναυπλίου, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για επισκευή, διαρρύθμιση, προσθήκη ή ανακατασκευή, να είναι αυθεντικά της αρχικής μορφής του οικήματος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι στέγες, οι σκάλες και τα κουφώματα, θα πρέπει να είναι ξύλινα.


Να ενταθούν οι ελέγχοι

Πολεοδομία και Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είναι υπεύθυνες να ελέγχουν τις εν ενεργεία αναστηλώσεις, να επισημαίνουν τυχόν παραλείψεις και να καταγράφουν τυχόν παραβάσεις.

Αν όντως ευσταθούν τα όσα καταγγέλουν οι ξυλουργοί, θα πρέπει άμεσα να ενταθούν οι έλεγχοι.


Έκκληση από τους ξυλουργούς

Ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας επισημαίνει πως υπάρχουν τεχνίτες μαραγκοί στην ευρύτερη περιοχή που μπορούν πιστά και με λογικές τιμές να επισκευάσουν ή να επιδιορθώσουν τις ζημιές.

Τέλος καλούν τους ιδιοκτήτες τέτοιων οικημάτων να κάνουν το νόμιμο, δηλαδή να χρησιμοποιούν αυθεντικά υλικά ώστε να μην αλλοιώνεται η αρχική μορφή του οικήματος.