ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Λεφτά για να αναλάβουν τα σκουπίδια ζητούν οι δήμοι της Πελοποννήσου

Ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  05 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου  Τρίπολης, κοινή σύσκεψη Δημάρχων, Βουλευτών και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα τεκταινόμενα της οποίας έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς.

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου συνοψίζει τα συμπεράσματα της συνάντησης σε τρία σημεία, που εστιάζουν στην δεδομένη επιθυμία των δήμων να αναλάβουν αυτοί την διαχείριση των απορριμμάτων υπό την προϋπόθεση όπμως ότι θα λάβουν εγκαίρως κρατική οικονομική προκειμένου να υλοποιήσουν αυτά που προβλέπει ο ΕΣΔΑ, για τον οποίον θεωρούν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα:
1. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την Κυβέρνηση οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης.

Οι Δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα  που συνδέεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους τους.

Ενδεικτικά στα πλαίσια αυτά, ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει την αναθεώρηση των ΠΕ.Σ.Δ.Α. και την εκπόνηση του σχεδίου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να είναι συμβατή με αυτά που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι Δήμοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να οριστικοποιήσουν τις χωροθετήσεις.

2. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των Δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

3. Συναντήσεις  με στόχο την συνεννόηση, τη συναίνεση και την ενημέρωση, σε μείζονα ζητήματα, θα πραγματοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα δε, η συζήτηση για τα άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η δραματική μείωση των πόρων, κοινωνικά προβλήματα, θέματα δημόσιας περιουσίας, θα συνεχιστεί, με σκοπό την ουσιαστική στήριξη των Δήμων.