ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το νερό νεράκι θα πουν οι κάτοικοι του Κρανιδίου…

Μία όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη φαίνεται πως υπάρχει σε ότι αφορά το ενταγμένο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Κρανίδι, ένα έργο αξίας 3.3000.000, το οποίο φέρεται να απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ με ευθύνη του εργολάβου που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να το υλοποιήσει. Και φυσικά σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο, οι Κρανιδιώτες θα συνεχίσουν να λένε το νερό νεράκι…

Ο Τάσος Λάμπρου, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Ερμιονίδας, αναφέρει:

Χθες ενημερώθηκα επίσημα από την Π.Ε. Αργολίδας ότι το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη Δ.Κ. Κρανιδίου θα απενταχθεί, άρα δε θα εκτελεστεί, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Με αποκλειστική ευθύνη του εργολάβου που με τα προβλήματα (οικονομικά , δικαστικά και επιχειρηματικά ) που αντιμετώπιζε δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει ένα τόσο σημαντικό έργο για δημότες της πόλης του Κρανιδίου. Και σε όλους μας υπάρχει ένα μεγάλο γιατί. Γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ όσο και του Δήμου Ερμιονίδας την προηγούμενη δημοτική περίοδο να πάνε χαμένες αφού εξασφάλισαν με επιτυχία αυτή την χρηματοδότηση;

Γιατί τόσες αποφάσεις χαμένες και του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου, απαραίτητες και αναγκαίες για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τη Δ.Κ. Κρανιδίου, για όλο το Δήμο μας;

Γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που να εμποδίζει επιχειρηματικά παιχνίδια που ήρθαν να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις πάνω από 50% στο συγκεκριμένο έργο με αντικειμενικό σκοπό, όχι την εκτέλεσή του και την ολοκλήρωσή του, αλλά είτε «να πουλήσει το έργο» σε κάποιον τρίτο, είτε μέσω της σύμβασης να ζητηθεί νέα τραπεζική χρηματοδότηση και όταν τίποτα δε θα επιτυγχάνεται, το έργο εγκαταλείπεται, ο επιχειρηματίας κηρύσει πτώχευση και όλοι οι δημότες του Δήμου μας χάνουμε μία μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να αποκτήσει η Δ.Κ. Κρανιδίο ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης χωρίς βλάβες, χωρίς απώλειες νερού, με υψηλή πίεση, ένα δίκτυο ως μία αναγκαία προϋπόθεση για το επόμενο βήμα τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και της προσφοράς του στους δημότες της πόλης του Κρανιδίου.

Αξίζει να επισημάνω πως όταν το 2014 δημοπρατήθηκε το έργο οι εργολάβοι δημοσίων έργων που δραστηριοποιούνται στην Ερμιονίδα, είχαν επισημάνει τότε το φόβο τους για την πορεία του έργου γιατί πίστευαν ότι με τη μορφολογία του εδάφους της πόλης του Κρανιδίου μία έκπτωση πάνω από 30% θα οδηγούσε σε αυτά τα αδιέξοδα. Άρα με μία έκπτωση 50% ήταν προδιαγραμμένη για αυτούς η πορεία αυτού του έργου .

Άρα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, με επικαιροποίηση μελετών για να εντάξουμε το έργο σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στην νέα προγραμματική περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται να προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε μία νέα γενναία μεταρρύθμιση στον τομέα της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάθεσης έργων για να αντιμετωπιστούν παρόμοια φιανόμενα και ας επανεξεταστεί μία νέα μέθοδος που δε θα λαμβάνει αποκλειστικά υπόψη τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά απαιτείται να εξετάζονται και άλλα κριτήρια ποιοτικής απόδοσης και σωστής εκτέλεσης έργων και διαδικασιών.

Οι παθογένειες της Ελληνικής διοίκησης είναι μεγάλες, χρειάζεται να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι απαιτούνται βαθειές και μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις για να ξεφύγουμε επιτέλους από το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της μη απορρόφησης κονδυλίων, της ύφεσης και της ευρύτατης οικονομικής κρίσης.

Πάντως το ζητάω και επίσημα τόσο η Π.Ε. Αργολίδας όσο και η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ να μας ενημερώσουν για την εξέλιξη της υπόθεσης, για τις ενέργειές τους και πώς πρέπει να κινηθούμε το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.