ΠολιτικήΑρχείο

Άμα δεν πιέζαμε εμείς δεν θα πεφτε το χρήμα…

Από την υπογραφή της κυβέρνησης που αφορά το ανταποδοτικό τέλος σε χωριά με αιολικά πάρκα, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη οι Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ισχυριζόμενοι ούτε λίγο, ούτε πολύ πως αν δεν πιέζαμε εμείς δεν θα γινόταν τίποτα…

Βέβαια το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο ίδιος ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος με τεράστια καθυστέρηση υπόγραψε την σχετική απόφαση, και επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο σωτήρας που μόνος του ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που εμφανίστηκαν και τελικά πέτυχε να βάλει «εγκαίρως» την τζίφρα του αφού αδικαιολόγητα το βασανίζει το πράγμα από πέρσι…

Φυσικά η όλη διαδικασία ξεκίνησε επί υπουργίας Μανιάτη μόνο που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί με την πίστωση των ποσών. Όπως δηλώνει ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Μετά από 13 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 4 ερωτήσεις για το θέμα της απόδοσης 18 εκατ. Ευρώ για τα έτη 2010-2014 σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης μας ΦΕΚ Β 3497/29.12.2014 στους κατοίκους ορεινών χωριών της χώρας με αιολικά πάρκα, ο κ. Σκουρλέτης προτίμησε να μην απαντήσει στο κοινοβούλιο, αλλά να εκδώσει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι υπέγραψε επιτέλους τη διάθεση των πόσων». Και προσθέτει πως «ακόμα εκκρεμεί ανάλογη απόφαση και για τα παρακρατηθέντα ποσά που οφείλονται να αποδοθούν στους Δήμους που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.»

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γιάννης Ανδριανός που δηλώνει: «Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκουρλέτης χρειάστηκε να δεχθεί συντονισμένη πολιτική πίεση, που κλιμακώθηκε με την 3111/12-2-2016 Ερώτηση που κατέθεσα ως πρώτος υπογράφων, την οποία και συνυπέγραψαν 24 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για να κάνει το αυτονόητο, να εγκρίνει επιτέλους, με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο, την διάθεση του ανταποδοτικού τέλους που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες αναίτιες καθυστερήσεις, την ώρα μάλιστα που το κράτος ζητά άμεση καταβολή και επιβάλλει δυσβάσταχτους τόκους όταν είναι να εισπράξει το ίδιο, προσβάλλουν τους πολίτες και αποκαλύπτουν την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης»

Βέβαια αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους των εν λόγω χωριών, δεν είναι ποιός πίεσε για να πάρουν τα λεφτά, αλλά να τα πάρουν επιτέλους, και γι’ αυτό θα χρειαστεί, κατά πως φαίνεται, να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή καθώς έχει δωθεί μία παράταση ενός μηνός για τυχόν ενστάσεις. Μετά λογικά θα λάβουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ την προβλεπόμενη επιστροφή που δικαιούνται. Αμήν! 
 
Διαβάστε Επίσης: Επιτέλους λεφτά για τα χωριά με αιολικά