ΠολιτικήΑρχείο

Παρέμβαση Μανιάτη για τις φυλακές

Τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Ναυπλίου και της υπόλοιπης Ελλάδας θίγει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Παρασκευόπουλο, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή και Υγείας, Α. Ξανθό, ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης.

Ύστερα από τη δημοσίευση της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις ανακοινώσεις Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επικρατούσα κατάσταση στις φυλακές της χώρας, ο βουλευτής ζητά την ενημέρωση από τους υπουργούς για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν για την εξομάλυνση της κατάστασης, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο προβλέπονται άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 
Ακολουθεί, αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
«Κύριε Υπουργέ,

σε αναφορά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από επίσκεψή της στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 14 έως 23 Απριλίου 2015 στις φυλακές και τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, διαπιστώνει σωρεία προβλημάτων στις φυλακές της χώρας, στις διαδικασίες που ακολουθούν οι διωκτικές αρχές, καθώς επίσης και στη μεταχείριση των ανηλίκων και των αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι φυλακές λόγω υπερπληθυσμού και χρόνιας έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα, σημαντική αναφορά γίνεται για την έλλειψη προσωπικού φύλαξης των κρατουμένων, αλλά και την ύπαρξη φαινόμενων βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, ενώ διαπιστώνονται ελλείψεις ιατρικής περίθαλψης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία των φυλακών με ακραία περίπτωση το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Τέλος, θέματα καταγγελίας από τους κρατούμενους δηλώνεται ότι δεν εξετάζονται επαρκώς από τις Εισαγγελικές Αρχές.

Ως προς τα καταστήματα κράτησης, αυτό της Κορίνθου κρίνεται ακατάλληλο για την κράτηση ανηλίκων, ενώ ειδικότερα για τη φυλακή Ναυπλίου αναφέρονται σε απάνθρωπες επικρατούσες συνθήκες.

Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, παρά την αποσυμφόρηση, οι συνθήκες κράτησης στις περισσότερες Ελληνικές φυλακές μόνο ως άθλιες και τραγικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Ταυτόχρονα, η έλλειψη οργάνωσης σε συνδυασμό με την πλήρη υποστελέχωση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων συνθέτουν το παζλ της καθημερινής κατάρρευσης του συστήματος κράτησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από τη δική του πλευρά με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι έχουν γίνει πρόοδοι, έχει καταστρωθεί σχέδιο για την επόμενη τριετία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενώ έχουν ζητηθεί προσλήψεις προσωπικού. Στην ίδια όμως ανακοίνωση το ίδιο το Υπουργείο, αναφέρει ότι ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα. 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές Ναυπλίου;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την κατανομή του πληθυσμού των φυλακών λόγω υπερπληθυσμού τους, την έλλειψη προσωπικού και ιατρικής περίθαλψης που παρουσιάζεται στις φυλακές της χώρας;

Η στρατηγική που με ανακοίνωσή σας υπάρχει για την εξομάλυνση της κατάστασης από πότε εφαρμόζεται, τι αποτελέσματα έχει δώσει και ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματά της που θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα;»