ΠολιτικήΑρχείο

Που χρεώνει ο Μπαλτάς τις καθυστερήσεις των έργων στο Μπούρτζι

Τους λόγους για τους οποίους έχουν καθυστερήσει τα έργα στο Μπούρτζι εξηγεί ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του είχε υποβάλει ο Γιάννης Ανδριανός.

Ο κ. Μπαλτάς σημειώνει πως οι καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως στην καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού και σε προβλήματα με τη μεταφορά των υλικών. Ωστόσο είναι καθησυχαστικός για το μέλλον του έργου, για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να μεταφερθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Όπως αναφέρει στην γραπτή του απάντηση ο Υπουργός:

« Η Πράξη με τίτλο ‘Στερέωση – Αποκατάσταση, Ανάδειξη και επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο’ αρχικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 2.790.000 ευρώ και φορείς υλοποίησης τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, διαρθρώνεται στα 2 ακόλουθα Υποέργα:

1ο Υποέργο (αυτεπιστασία) με προϋπολογισμό 525.429,15 ευρώ και εκτελεσθείσες πληρωμές 136.350,31 ευρώ έως 31-12-2015.
2ο Υποέργο (εργολαβία): με συμβασιοποιήμένο προϋπολογισμό 525.429,15 ευρώ και εκτελεσθείσες πληρωμές 136.359,31 έως 31-12-2015.

Η Πράξη δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω εξωγενών κυρίως παραγόντων, όπως πχ ο νέος οργανισμός του ΥΠΟΟΑ που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού. Επιπλέον, προβλήματα όπως η μεταφορά των υλικών επιτόπου του έργου το οποίο λύθηκε κατόπιν παρέμβασης της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού (ΕΥΤΟΠ) στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου και στο λιμεναρχείο Ναυπλίου.

Η ΕΥΤΟΠ έχει ήδη συμπεριλάβει την εν θέματι Πράξη στο σχέδιο εξυγίανσης που υπέβαλε στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) και στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑΝ ΙΙ, βάσει του οποίου το έργο κατατάσσεται στην κατηγορία των ‘μεταφερόμενων’ της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ‘μεταφορά’ στη νέα Προγραμματική, τίθεται η Πράξη να πληροί τα κριτήρια ένταξης σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 ».