ΕκδηλώσειςΑρχείο

Παλλόμενα πέη στην Επίδαυρο!

Ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και αυτό από μόνο του προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Βέλγος καλλιτέχνης βρέθηκε την Τρίτη στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα πλάνα του για την επόμενη τετραετία.

Σε Αθήνα ή Αρχαία Επίδαυρο έρχεται, μεταξύ άλλων, στις 9 και 10 Ιουλίου η 24ωρη παράσταση “Mount Olympus – To glorify the cult of tragedy”, γνωστή και ως η παράσταση με τα «παλλόμενα πέη».

Το Mount Olympus είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν 27 ερμηνευτές, οι οποίοι ενσάρκωναν Ολύμπιους θεούς, ημίθεους, θνητούς, τέρατα και ήρωες τραγωδιών -από τον Οιδίποδα ως τη Μήδεια- σε μια κοινή συνάντηση επί σκηνής, όπου, ως επί το πλείστον γυμνοί μόστραραν τα γεννητικά τους όργανα, αναπαριστώντας, υποτίθεται, ένα διονυσιακό όργιο.

Σε κάποια στιγμή μάλιστα επτά άνδρες με αρχαιοελληνικούς χιτώνες άρχιζαν να πάλλονται μπρος πίσω αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεννητικά τους όργανα μέχρι που έμεναν εντελώς γυμνοί και χόρευαν τσίτσιδοι συρτάκι υπό τους ήχους του θρυλικού Ζορμπά. Σε κάποια άλλη σκηνή εξελισσόταν ένα διονυσιακό όργιο με τους ερμηνευτές να χορεύουν μέχρι και twerking!

Ένα δείγμα από την παράσταση:

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν, ότι στο πλαίσιο της ελληνο-βελγικής σύμπραξης στην επιχειρούμενη εκ βάθρων ανανέωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Mount Olympus ο θίασος θα είναι μεικτός, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων (κυρίως Βέλγων) αλλά και Ελλήνων ηθοποιών και χορευτών, με το κάστινγκ να έχει ήδη αρχίσει, και την επιλογή να γίνεται φυσικά ανάλογα με τα …προσόντα!

Όπως αναγράφεται στο επίσημο site της παράστασης, όπου επιβεβαιώνεται και η ημερομηνία κατά την οποία η παράσταση θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (δεν είναι πρωταπριλιάτικο), το έργο διερευνά τα όρια του τί “μπορεί να ειπωθεί και να παρουσιαστεί πάνω στη σκηνή”. Οι καλλιτέχνες κοιμούνται και ξυπνούν πάνω στη σκηνή, παίζουν για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Η σκηνή με τα παλλόμενα πέη είναι λίγο ακατάλληλη για ανηλίκους, αλλά εν τέλει σας την περιγράψαμε (το επίμαχο βίντεο υπάρχει στο youtube…).

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Γιαν Φαμπρ δεν αφορούν μόνο την αμφιλεγόμενη παράσταση με τα …παλλόμενα πέη, όσο την απόφασή του να ασχοληθεί αποκλειστικά με βελγικές παραγωγές με το επιχείρημα ότι δεν πρόλαβε να μελετήσει τις ελληνικές…