ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ο προαστιακός στο Άργος και ένα ήπιο τρένο μέχρι το Ναύπλιο! (Βίντεο)

Τα μεγαλύτερα οφέλη για τον Δήμο του φιλοδοξεί να αποκομίσει ο Δημήτρης Καμπόσος που ξαφνικά βλέπει προοπτική στην επαναλειτουργία του τρένου, ως επέκταση του προαστιακού μέχρι το Άργος.

Αντίστοιχα για το Ναύπλιο προτείνει ένα ήπιο, παραδοσιακό τρένο που θα κάνει μία γραφική διαδρομή ξέχωρα από αυτή του προαστιακού.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να δρομολογηθεί δεδομένου ότι το πλάτος της ανακαινισμένης γραμμής στο τμήμα από Κόρινθος – Άργος είναι 1 μέτρο ενώ η γραμμή του προαστιακού ακολουθεί το διεθνές πρότυπο του 1,44 με ηλεκτροκίνηση. Συνεπώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής, όπως έγινε και στην περίπτωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, και φυσικά μιλάμε για υψηλά κόστη στην υλοποίηση του έργου παρότι η απόσταση σε αυτό το τμήμα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το δυτικό μέτωπο της Πελοποννήσου που έχει ήδη μελετηθεί.

Και εδώ τίθεται ένα δίλημμα: Μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία ή ενεργοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές που με σαφώς μικρότερο κόστος μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικούς χρόνους ταξιδιού μέχρι Άργος και Ναύπλιο, ωστόσο δεν αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Καμπόσος ζητά το ανέφικτο ή μήπως βλέπει πιο μακριά απ’ ότι οι υπόλοιποι; Μήπως τελικά ζητά κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει; Και μάλιστα μία επέκταση που προβλέπεται από τον Εθνικό σχεδιασμό, ασχέτως αν δεν το είδε ζεστά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα. Ο ίδιος πάντως δεν είναι υποχρεωμένος να διεκδικήσει κάτι πέραν των ορίων του δήμου του.

Μήπως τώρα που υπάρχει πρόσφορο έδαφος θα πρέπει να μην μείνει έξω από τον χορό των διεκδικήσεων και το Ναύπλιο; Αφού πρώτα αποφασίσουμε τι θέλουμε…

Αναλυτικά οι δηλώσεις Καμπόσου για το τρένο: