ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον το Άργος

Εχθές Παρασκευή 8/4 συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Άργους Μυκηνών υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Κρίγγου παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Άργους Μυκηνών. Έπειτα από την εισήγηση του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής το θέμα τέθηκε προς συζήτηση για την ολοκλήρωση της β΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αφορούν στις υποδομές και στις τοπικές επενδύσεις, καθώς και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας των Ο.Τ.Α., μεριμνώντας για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων. Για την κατάρτισή τους λαμβάνονται απαραίτητα υπ’ όψη οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο υφιστάμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και οι προτεραιότητες που απορρέουν από θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα, αναδεικνύοντας την τοπική τους διάσταση.

Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα περιλαμβάνουν:
1. Στρατηγικό Σχέδιο (φάση Α) το σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
2. Επιχειρησιακό Σχέδιο (φάση Β) η σύνταξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί μετά την διαβούλευση και την υποβολή σχετικών προτάσεων από φορείς, νομικά πρόσωπα, πολίτες και υπηρεσίες του Δήμου.
3. Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης

Το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού αποτελείται από τρεις ενότητες:

  • Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής του Δήμου Άργους – Μυκηνών
  • Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Άργους – Μυκηνών και των Νομικών του Προσώπων
  • Στρατηγική του Δήμου Άργους – Μυκηνών & Αναπτυξιακές Προτεραιότητες

 
Συγκεκριμένα η στρατηγική του Δήμου Άργους – Μυκηνών καθώς και οι αναπτυξιακές του προτεραιότητες συνοψίζονται και διατυπώνονται στο τμήμα 6 (σελίδες 305 – 317) του σχεδίου και αποτελούν τον πυρήνα του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου με βάση τον οποίο και θα καθορισθεί η ανάλυση και σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου κατά την Β φάση.

Μετά τα παραπάνω, στην παρούσα φάση, το εν λόγω κείμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού τέθηκε  υπόψη των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης προς συζήτηση και υποβολή σχετικών προτάσεων αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου (σύμφωνα με το άρθρο 76, του Ν. 3852/2010).

Ακολουθούν οι ενέργειες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί:
1. Κοινοποίηση του εγκριμένου κειμένου του Στρατηγικού Σχεδιασμού στις υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες και οφείλουν να προτείνουν με γραπτή εισήγησή τους, κατά αντιστοιχία με τα μέτρα και τους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού, τους στόχους της κάθε υπηρεσίας για την επόμενη περίοδο και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, ιεραρχημένες κατά σειρά προτεραιότητας.
2. Κοινοποίηση του εγκριμένου κειμένου του Στρατηγικού Σχεδιασμού στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου τα οποία και οφείλουν να προτείνουν με γραπτή εισήγησή τους, κατά αντιστοιχία με τα μέτρα και τους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού, τους στόχους της κάθε υπηρεσίας για την επόμενη περίοδο και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, ιεραρχημένες κατά σειρά προτεραιότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο (του κάθε νομικού προσώπου), εντός μίας εβδομάδας από την εισήγηση των υπηρεσιών του, λαμβάνει απόφαση για τους στόχους και τις δράσεις που το αφορούν.
3. Καταχώρηση της διαβούλευσης του εγκριμένου κειμένου του Στρατηγικού Σχεδιασμού σε πρόσφορα μέσα Δημοσιοποίησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.
4. Δημοσιοποίηση του εγκριμένου κειμένου του Στρατηγικού Σχεδιασμού στην ιστοσελίδα του Δήμου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων με δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων επί του κειμένου.

Η αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής) στη συνέχεια θα προβεί στην συγκέντρωση των υποβαλλόμενων εισηγήσεων, αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, προτάσεων της Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και των ηλεκτρονικά και έγγραφων προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης από δημότες και λοιπούς φορείς τα οποία και θα θέσει στη διάθεση της αρμόδια ομάδας σύνταξης του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου.

Η αρμόδια ομάδα σύνταξης μετά από επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων και προτάσεων θα προβεί στην σύνταξη του σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος το οποίο και θα υποβάλει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.

Το τελικό κείμενο όπως θα διαμορφωθεί από τις τυχών παρεμβάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής θα τεθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και έγκριση.