ΚοινωνίαΑρχείο

Αφού δεν του κατσε η Επίδαυρος τα βαλε με το κακόμοιρο το κουνάβι…

Πόλεμος του Γιαν Φαμπρ με τις φιλοζωικές έχει ξεσπάσει πάλι εξαιτίας της νέας έκθεσής του Βέλγου στη γειτονική Ιταλία. Μετά το σάλο για τα «παλλόμενα πέη» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που οδήγησε και στην παραίτησή του από τη διευθυντική θέση του Φεστιβάλ, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης «ξαναχτύπησε» με την έκθεση «Γιαν Φαμπρ, Πνευματικοί Φρουροί» στη Φλωρεντία. 

Η έκθεση παρουσιάζεται σε τρία σημεία της πόλης και περιλαμβάνει 100 έργα  που έχουν δημιουργηθεί από το 1978 ως το 2016, μεταξύ των οποίων και φιλμ από θεατρικές παραστάσεις του, μια σειρά από γλυπτά του αλλά και μια τεράστια σφαίρα καλυμμένη με κελύφη σκαθαριών.

Ο ίδιος δε εμφανίζεται να αναπαρίσταται σε γλυπτό από χρυσό να ιππεύει μια χελώνα κρατώντας τη με χαλινάρια και μοιάζει να καλπάζει, με τίτλο «Αναζητώντας την Ουτοπία».

Αυτό όμως που έχει κάνει τις φιλοζωικές οργανώσεις να εξαγριωθούν είναι ο τρόπος που έχει «μεταχειριστεί» ένα κουνάβι. Πρόκειται για το έργο ferret (οικόσιτη νυφίτσα ή κουνάβι) το οποίο δείχνει το ζώο εγκλωβισμένο στο στόμα ενός κρανίου. 

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια πόλη όπως η Φλωρεντία έχει δώσει χώρο σε μια από τις πιο διάσημες πλατείες σε όλο τον κόσμο για να εκθέσει τα έργα του ένας καλλιτέχνης όπως o Γιαν Φαμπρ που είναι γνωστός για τη βία προς τα ζώα στις παραστάσεις του», αναφέρουν οι ακτιβιστές που ήδη έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας, μέσω των social media.

Να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2012 στο δημαρχείο της Αμβέρσας ο Γιαν Φαμπρ έκανε …τέχνη, πετώντας στον αέρα τρομαγμένες γάτες! 

Η έκθεση στη Φλωρεντία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 2 Οκτωβρίου, ενώ από 14 Μαΐου, 60 έργα του από μπρούτζο και κερί, θα εκτεθούν στο Φρούριο Μπελβεντέρε.