ΡεπορτάζΑρχείο

Δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς…

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, που από πάρκινγκ σταδιακά έχει αρχίσει και πάλι να θυμίζει πεζόδρομο.

Πλέον το παρκάρισμα στο πλακόστρωτο έχει αραιώσει και σε αυτό έχει συμβάλει και η τροχαία που έκοψε κλήσεις σε ορισμένους, στέλνοντας το μήνυμα στους υπόλοιπους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάρκινγκ στον πεζόδρομο να περιοριστεί στο ελάχιστο. Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν συνειδητά να βάλουν εμπόδιο στους διαβάτες…

Και πως θα γίνει, θα γεμίσουμε την πόλη με κολωνάκια;

Πριν δύο εβδομάδες, στις 7 Απριλίου, συνεδρίασε η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπλιέων για την λήψη κανονιστικής κυκλοφοριακής ρύθμισης επί των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου, Κιλκίς, Ναυαρίνου και Θεσσαλονίκης. Το ζητούμενο για τους εισηγητές ήταν το πώς θα αποτραπούν οι παραβάτες από το να παρκάρουν στον πεζόδρομο της Βασ. Κωνσταντίνου χωρίς να τοποθετηθούν και πάλι κολωνάκια στις κάθετες οδούς, τα μισά από τα οποία έτσι κι’ αλλιώς τα έχουν καταστρέψει οι οδηγοί που θεωρούν τον πεζόδρομο κτήμα τους.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν γίνεται η πόλη να γεμίσει με κολωνάκια, και αφενός η αστυνομία θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, αφετέρου οι οδηγοί θα πρέπει να σέβονται τη σήμανση που υπάρχει. Εν τέλει προτάθηκε δύο οδοί να μείνουν ανοιχτές, επιτρέποντας την απλή διέλευση και στάση σε περίπτωση ανάγκης αλλά όχι το παρκάρισμα στον πεζοδρομημένο τμήμα. 

Ζητούν να τους επιτραπεί να παρκάρουν δίπλα στα σπίτια και τα μαγαζιά τους

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της πεζοδρομημένης περιοχής γύρω από το κτίριο της Μητρόπολης, φαίνεται πως δεν συμμερίζονται απόλυτα τα περί πεζοδρομημένων τμημάτων και ζητούν τουλάχιστον στις κάθετες οδούς (Θεσσαλονίκης, Ναυαρίνου και Κιλκίς) να τους επιτρέπεται η στάθμευση.

Αρχικά είχε τοποθετηθεί ταμπέλα η οποία απαγόρευε το παρκάρισμα με εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους, η οποία αφαιρέθηκε δίνοντας το δυνατότητα στη τροχαία να κάνει τη δουλειά της, κόβοντας κλήσεις στους παράνομα παρκάροντες.

 

Ακολούθησε ραντεβού αντιπροσωπείας περιοίκων με τον δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο την περασμένη Παρασκευή (15/4), όπου ζητήθηκε οι κάθετες οδοί που προαναφέρθηκαν να είναι «ήπιας κυκλοφορίας» ώστε να μπορούν οι κάτοικοι και καταστηματάρχες να παρκάρουν μπροστά από τα σπίτια ή τα καταστήματά τους, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από το σχέδιο πόλεως αφού η περιοχή αποτελεί πεζόδρομο από το 1985. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν προβλέπονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας παρά μόνο διέλευσης οχημάτων, χωρίς να επιτρέπεται το παρκάρισμα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η σχετική εισήγηση αναπροσαρμογής του σχεδίου πόλεως, και θα δούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα…

Αντί να «ακυρώνουμε» τους πεζόδρομους γιατί να μην φτιάξουμε κι’ άλλους

Οι καταστηματάρχες που ζητούν να παρκάρουν μπροστά από το μαγαζί τους, ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει το πόσο προνομιούχοι είναι που έχουν τα καταστήματά τους πάνω σε πεζόδρομο. Μία τουριστική πόλη όπως το Ναύπλιο οφείλει να είναι κατά το δυνατόν φιλικότερη προς τους πεζούς, άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που την επισκέπτονται.

Η εικόνα που παρουσίασε η πόλη τις φετινές απόκριες με την πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης το βράδυ της Κυριακής (η κυκλοφορία σε Μπουμπουλίνας και Αμαλίας διακόπηκε) προκάλεσε κολακευτικά σχόλια από τους επισκέπτες αφού έκανε την πόλη πιο ανθρώπινη.    

Η πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη δημοτική  αρχή, ώστε να εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση. Με αυτόν τον τρόπο το Παλιό Ναύπλιο θα αναβαθμιστεί και θα αναδειχθεί περισσότερο η μοναδικότητά του. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους ντόπιους, τα ΑΜΕΑ, τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να περπατήσουν και τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες.

Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς

Η κατάσταση που είχαμε καταγράψει στον πεζόδρομο της Β. Κωνσταντίνου πριν περίπου 2 μήνες ήταν ντροπή για την πόλη. Τα κολωνάκια του Δήμου ξεχαρβαλωμένα και οι οδηγοί να έχουν μετατρέψει τον πεζόδρομο κανονικότατα σε πάρκινγκ γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον πεζό, που πίστευε ότι μπορεί αμέριμνος να απολαύσει την βόλτα του σε χώρο που είναι σχεδιασμένος γι’ αυτόν.

Το Ναύπλιο μπορεί να ομορφύνει και να αναπτυχθεί κι’ άλλο, αρκεί τα μικροσυμφέροντα και οι προσωπικές επιδιώξεις να μην επικρατούν σε βάρος του συμφέροντος της πόλης. Ότι και να κάνει ο Δήμος και η Αστυνομία, αν η αρρωστημένη νοοτροπία ορισμένων παραμείνει η ίδια και η κοινή λογική συνεχίζει να πάει περίπατο για χάρη του προσωπικού βολέματος, τίποτα δεν θα αλλάξει.

Δεν μπορεί η πόλη να γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ. Υπάρχουν χώροι οι οποίοι αν αξιοποιηθούν όπως πρέπει μπορούν να απογειώσουν την τοπική οικονομία, όπως το λιμάνι. Αν δεν κατανοήσουμε ποιά πραγματικά είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ναυπλίου, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Ξεκινώντας πρώτα από την αυτοβελτίωση με σκοπό να βελτιώσουμε το σύνολο…

 

Κ.Κ.